Medailonky z vepřové panenky pečené v mandlové krustě s velikonoční nádivkou, kůzlečí roládu s domácí nádivkou a krémovým špenátem nebo jehněčí pečeni na rozmarýnu mohou ochutnat návštěvníci čtvrtého ročníku Festivalu chutí, tentokrát s podtitulem Jarní speciality šéfkuchařů. Gastronomický festival se uskuteční od 21. března do 21. dubna ve dvaceti vybraných restauracích v pěti městech.
„Stejně jako v předchozích ročnících připravili šéfkuchaři i pro tento, již čtvrtý ročník, speciality ze sezónních surovin, které se standardně neobjevují na jídelním lístku,“ řekl ředitel festivalu Pavel Suchánek.
Festivalu se zúčastní 20 restaurací; 14 z Prahy, dvě z Brna a z Ostravy a po jedné z Brandýsa nad Labem a Průhonic. Šéfkuchaři těchto restaurací připravili pro festival speciální tříchodová menu za cenu 290 korun.
„Je čas přivítat jaro a pochutnat si na jarních, potažmo velikonočních dobrotách, jakými jsou třeba králičí maso, velikonoční nádivka či kopřivový krém,“ uvedl Suchánek.
Restaurace, které se letošní ročníku festivalu zúčastní, reprezentují pestrou nabídku kuchyní světa, od tradiční české přes italskou, francouzskou až po japonskou či thajskou. „Jako hlavní chod u nás hosté ochutnají restovanou čerstvou zeleninu se zázvorem, česnekem, jarní cibulkou a chilli papričkami,“ sdělil Tomáš Gruner z „festivalové“ restaurace Lemon Leaf.
„Naše restaurace se zaměřuje na přípravu mezinárodní a italské kuchyně. Klademe velký důraz na čerstvé suroviny,“ řekla Renata Melková, majitelka restaurace Ambroisie Caffé Restaurant, která se festivalu zúčastní již potřetí.
Akce je spojena s rezervačním systémem Alakarte, který usnadňuje rezervace míst. Hosté, kteří se zaregistrují, mohou jídlo také hodnotit. Vstupenkou na festival je potvrzená rezervace na adrese www.festivalchuti.cz.