Počet restaurací, které vycházející vstříc svým hostům a servírují vodu z kohoutku, rapidně roste. Dnes vám s žádostí o sklenku „obyčejné“ vody vyhoví již v každé třetí restauraci. Nejvíce jich hlásí hlavní město – tam vodu z kohoutku podává téměř šest set podniků. Následuje Středočeský kraj se 132 restauracemi a Ústecký s necelou stovkou. Naopak nejméně se jich nachází na Vysočině.
Restaurace, kde je voda z kohoutku k mání zdarma, eviduje od září 2010 Občanské sdružení Česko pije z vodovodu. Za poslední rok se tento seznam rozrostl z dvou na téměř osm set podniků. „Největší přírůstek jsme zaznamenali během léta. Za teplých dní lidé více pijí a voda z kohoutku je příjemným způsobem, jak uhasit žízeň,“ vysvětluje Zuzana Cabejšková, předsedkyně OS Česko pije z vodovodu. „Restauratéři na zvýšenou poptávku reagují a zařazují vodu z kohoutku do svého repertoáru.“
Na seznamu vodárenské společnosti Veolia figurují další čtyři stovky jiných restaurací, kde je voda z kohoutku buď zdarma, nebo za poplatek. Celkem je tedy v republice registrováno na 1248 restaurací, kde se vody z kohoutku hostům zaručeně dostane. Kompletní přehled restaurací je u příležitosti dnešního Světového dne vody publikován na adrese www.zvodovodu.cz/kde-uz-to-funguje.
Náš zákazník, náš pán
Co stojí za takovým rozvojem podávání vody z kohoutku? Kromě vzrůstající poptávky ze strany zákazníků hraje roli i konkurenční boj. „Zvláště na menších městech, jako je například Kolín nebo Písek, pozorujeme silný sousedský efekt. Jakmile začne jedna restaurace podávat vodu z kohoutku, ostatní ji následují,“ poznamenává Igor Třeslín z Lunchtime.cz, kde je voda z vodovodu jedním z volitelných kritérií při vyhledávání restaurace. „Naši obchodní zástupci se též snaží myšlenku prosazovat přímo mezi majiteli, aby se to šířilo ještě rychleji,“ dodává Třeslín.
Sami restauratéři pak často zmiňují heslo Náš zákazník, náš pán. „Vodu z kohoutku bereme jako jednu z investic do spokojeného hosta. Naší filosofií je navodit přátelské prostředí, kde hostům naší restaurace vyhovíme ve všech přáních, včetně žádostí o vodu. Rádi bychom přenesli tento velmi příjemný zahraniční zvyk do Česka jako standard,” vysvětluje svůj motiv k servírování vody zdarma Michaela Šmucrová, manažerka Řízkové restaurace Kopretina v Třeboni.
Stejně jako paní Šmucrová, mohou i jiné restauratéři požádat zdarma o zaslání nálepky s obrázkem kohoutku, a použít ji na lákání nových zákazníků. Nálepku distribuuje sdružení Česko pije z vodovodu, a to nově i pro ty restaurace, které vodu z kohoutku prodávají.
Točená voda = žádná ostuda
Jaké příčiny naopak šíření „kohoutkového“ trendu brzdí, shrnuje Cabejšková ve dvou bodech: „Strach restauratérů ze ztrát a nedostatečný tlak zákazníků.“ V loňském průzkumu společnosti Synovate na toto téma 67 % respondentů uvedlo, že si nikdy o vodu z kohoutku v restauraci neřekli, přitom 83 % z nich by takovou možnost chtělo. „Zákazníci mají často strach z reakce obsluhy. Hodně si jich ale ani neuvědomí, že by mohli vodu z kohoutku v restauraci požadovat. Je potřeba více osvěty v této oblasti,“ míní Cabejšková.
Světový den vody vyhlašuje OSN každý rok 22. března.