Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a národní buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž uvádíme zajímavé historické recepty. Pojďme se podívat na další z nich.
Blíží se sezóna švestek – a někdy jich bývá tolik, že není jasné, co s nimi. Jednou z možností jsou švestkové koláče, oblíbený sváteční pokrm našich předků.
Na vál rozprostřeme přibližně 20 dkg mouky, přidáme máslo (možné nahradit rostlinnými tuky jako Rama apod.), vejce, trochu citronové kůry a prášku do pečiva. To celé nakonec zpracujeme v těsto. Když ho máme dobře uhnětené, rozválíme z něj placku a položíme na pečící plech, který jsme předem pomazali máslem (opět možno nahradit rostlinným tukem) a poprášili moukou.
V troubě pečeme do růžova. Ještě na plechu těsto potřeme zavařeninou, na níž pak rovnoměrně pokládáme rozpůlené vypeckované švestky. Nakonec potřeme sněhem zhotoveným ze 4 až 5 vaječných bílků a 8 dkg cukru. Pak plech vrátíme do trouby a dopékáme, dokud se sníh na koláči nezapeče a nezrůžoví.
Ingredience
20 dkg mouky
7,5 dkg másla (nebo Ramy)
1 vejce
citrónová kůra
pečivový prášek
10 dkg švestkové zavařeniny
25 dkg švestek
4-5 bílků
8 dkg cukru
Další články autora na www.novakoviny.eu