Jáhly s jablky jsou velice zdravým, ale i chutným pokrmem. Zde je můj recept:
Suroviny
200 g jáhel, 5 jablek, 5 dcl sójového mléka, 3 lžíce oleje, sůl, strouhaný kokos, 2 lžíce medu.
Postup
Jáhly 3x spaříme a potom uvaříme v sójovém mléku, mírně osoleném. Přidáme strouhaná jablka, kokos, osladíme medem, omastíme olejem a vše zamícháme.
Zdravotní přínos surovin
Jáhly - mají vysoký obsah vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa, takže se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Neobsahují lepek, takže jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Díky obsahu minerálních látek zlepšují metabolismus a mohou být nápomocny jak při snaze zhubnout, tak i ztloustnout. Jáhly mají zahřívající účinek na organismus.
Jablka - Povzbudivě působí na nervovou soustavu, množstvím minerálů a vitaminů celkově posiluje organismus. Dovoleny jsou i lidem nemocným cukrovkou. Jablka mají protizánětlivé, mikrobiální a krvetvorné účinky.
Sójové mléko - Nápoj připravovaný ze sójových bobů. Je vhodnou náhradou kravského mléka, protože neobsahuje cholesterol a je lépe stravitelné. Obsahuje snadno stravitelné bílkoviny, minerální látky a vitamíny A, B, D a vitamín E.
Kokos - obsahuje 60 - 67 % tuku, 20 % glycidů, 8 % proteinu a 6 % vody. Kokosový olej, který nastrouhaná kokosová dužina obsahuje, je tvořen z asi 45 % mastné kyseliny laurové, zbytek tvoří hlavně kyseliny kaprová, kaprylová a myristová. Všechny mají schopnost narušit lipidové membrány kvasinek, bakterií i virů. Fungují tedy jako přírodní antibiotika. Neobvyklé je, že trávení kokosového oleje se podobá spíš sacharidům. Nepotřebuje žluč ani enzymy slinivky a rozkládá se na glukózu - zdroj energie. Na rozdíl od jiných tuků se proto neusazuje v těle. Tráví se ale přece jen pomaleji než sacharidy a dodává organismu energii postupně. Právě proto kokosový olej doporučují dietologové lidem, kteří mají problémy s hypoglykemií, potažmo diabetem. Olej totiž vyrovnává náhlé kolísání hladiny cukrů v krvi. Pár lžiček oleje tak dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin, což je ideální při redukčních dietách.
Med - obsahuje dlouhý seznam důležitých vitaminů a minerálů, jsou to například vitaminy A, C, některé vitaminy skupiny B (B1, B2, B6, B12), vitamin D, K či E. Z minerálů napřííklad vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík nebo železo. Dále v něm najdeme látky jako mateří kašička, aminokyseliny, pyl, éterické oleje. Z celkového pohledu je to tedy úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Účinky medu na lidské zdraví jsou více než blahodárné, často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.