Burger s provensálskou majonézou, farmářská šunka s celerovou omáčkou či lodička ze smažených nudlí po asijském způsobu. Moskva se pobláznila do gastronomického street foodu, který se šíří zejména v parcích metropole a dokonce mu byl věnován festival.
Street food, pouliční kuchyně, je móda původem ze Spojených států a plně se ujala v Paříži, kde se hamburgerům a různým salátům dostalo solidní gastronomické úrovně. Letos v létě v moskevských parcích vyrostla spousta kiosků a obchůdků jako houby po dešti a umožnila tak úředníkům, mládeži či rodičům s kočárkem obědvat venku na vzduchu a v zeleni.
Gastronomické návyky se mění k lepšímu
Tato tendence je tak slibná, že organizátoři hlavního ruského gastronomického festivalu Prazdnik jedy (Svátek jídla) věnovali třetí ročník právě pouliční kuchyni ve slavném Gorkého parku v Moskvě.
„Účastnili se jej známí šéfkuchaři i začátečníci. Pouliční kuchyně zažívá rozmach,“ prohlašuje Alexej Zimin, restauratér a šéfredaktor časopisu Afiša Jeda, který akci pořádal.
„Gastronomické návyky se mění velmi rychle a k lepšímu,“ konstatuje Brit Daniel Phippard z restaurace Jernik. Na festivalu předložil návštěvníkům chutná „skotská vejce“ s paštikou ze zajíce s lanýži, která servíroval v kornoutech z listů časopisu.
Lidé hledají nepříliš drahou originalitu
Po potravinovém nedostatku za sovětských časů a po desetiletích izolace se Moskvané před dvaceti lety vrhali útokem na restaurace MacDonald a jim podobné, které se všude objevovaly. Dnes, kdy do Moskvy přichází západní tendence „měšťáckého bohéma“, lidé hledají to, co je dobré, originální a zároveň nepříliš drahé.
Příslušníci moskevské střední třídy hodně cestovali a na svých cestách také hodně ochutnali. Nyní chtějí najít v Moskvě, stejně jako v Londýně či v New Yorku, jídlo vymykající se všednosti, avšak ne složité.
To pochopil šéf gastronomického bistra Delicatessen Ivan Šiškin, který si v parku Ermitáže otevřel maličký obchod. Podává zde nápadité sendviče každý den s jinou polévkou. Jednou týdně vaří v dodávce kůzlečí s pyré z rohlíčkových brambor.
Anglosaská móda se přizpůsobuje ruským tradicím
Francouzský šéfkuchař Régis Triquel žijící v Moskvě připravil slaný zákusek z lístkového těsta s telecí paštikou, hruškami a koňakem, aby tím vzdal čest tradičním ruským pirožkům. Anglosaská móda street foodu se podle něho musí přizpůsobit místním tradicím.
Jeho pobyt v Moskvě dobře ukazuje vývoj gastronomie v Rusku. Před čtyřmi lety jej pozval ruský magnát Alexander Mamut do svého pivovaru Most. Tady se stejně jako mnozí další francouzští šéfkuchaři v Moskvě pustil do „vysoké gastronomie“. Před rokem se však rozhodl pozměnit jídelníček a podávat domácí kuchyni.
„Rusové rádi dobře jedí a jsou spokojeni, když dostanou velké porce,“ zdůrazňuje ruský šéfkuchař Vladimir Muchin, který se rovněž pouští do street foodu. „Dnes je to pro kuchaře čest vařit pro lidi na ulici a ukazovat, co všechno dokáže.“