Polední menu v tuzemských restauracích za poslední rok zdražilo v průměru o téměř čtyři koruny na 84,88 Kč. Vyplývá to z průzkumu, který ve spolupráci se stravenkovou firmou Cheque Déjeuner uskutečnil gastronomický portál Lunchtime.cz. Největší zvýšení cen společnost zaznamenala ve velkých městech. Nejdražší jsou obědy v Praze, kde v průměru vyjdou na 98 korun. O desetikorunu laciněji se obědvá v Jihomoravském kraji, Plzeňském kraji a Moravskoslezském kraji.
Důvodem pro zdražování je podle ředitele Lunchtime.cz Igora Třeslína meziroční růst energií a potravin. "Zdražilo vepřové, sýry, mouka, máslo a mléko. Tam byl průměrný nárůst cen kolem deseti procent. Největší zdražení se ale týkalo brambor a dosáhlo 103 procent," uvedl šéf Lunchtime.cz.
Spolu s nárůstem průměrných cen se zvyšovala i průměrná cena jídelních kuponů pro zaměstnance, přestože ta rostla o něco pomaleji. Zatímco v první polovině letošního roku se cena obědů zvýšila o zhruba 4,7 procenta, hodnota stravenek rostla o jeden procentní bod pomaleji, podotkl ředitel tuzemské Cheque Déjeuner Jiří Kráčmar. Průměrná hodnota jídelních kuponů tak dosáhla 65,7 koruny s tím, že dvě třetiny všech zaměstnanců dostává kupony v hodnotě 55 až 70 korun.
Ještě o desetikorunu vyšší je nominální hodnota nejběžněji distribuovaného jídelního kuponu podle konkurenční stravenkové společnosti Sodexo. Ta uvedla, že nejčastější jí distribuovanou stravenkou je 80korunový kupon, 40 procent klientů dostává ještě vyšší hodnoty.