Do zlatova vypečená husa nesmí chybět na slavnostním jídelníčku blížících se Svatomartinských hodů. V těchto dnech je expedují do vybraných restaurací i jediní šlechtitelé hus v České republice z Byňova v Novohradských horách. Zároveň také vybírají nejlepší kusy do chovného hejna. Kvůli zvýšenému zájmu spotřebitelů ho musí zvětšit o tisíc kusů.
Letošní nestandardní průběh počasí s dlouhou zimou měl vliv na snůšku vajec, která byla slabší než obvykle. "Podařilo se vylíhnout 48 tisíc housat, 43 tisíc z nich hned mířilo k chovatelům v Česku, Rakousku i v Německu. Nejlepší husy a housery jsme doplnili do chovného hejna, které teď čítá zhruba 5000 hus a tisíc houserů, a zbytek zbyl na výkrm na svatého Martina a na Vánoce," řekla vedoucí chovu hus Rybářství Nové Hrady Naďa Hrvolová.
Kvalitu hus z Byňova si pochvaluje i šéfkuchař vyhlášených českobudějovických Masných krámů Luděk Hauser. Svatomartinské hody tam budou od 8. do 12. listopadu. "Na jídelním lístku budou třeba husí játra v sádle, husí paštika a také čtvrtka husy na jablkách a červeném víně s mixem knedlíků a zelí. Husy mají hmotnost kolem pěti kil, takže ta čtvrtka je pořádná porce, když se dá na talíř," uvedl Hauser.
Novohradské husy vykrmené pšenicí a trávou mají vysokou kvalitu masa i peří. Léto prožijí u rybníků v Novohradských horách. Kejhání šestisethlavých hejn se nese do širokého okolí. "Dříve se líhlo i 120 tisíc housat a hejna bývala tisícová. Na chov nás bylo třicet, teď deset," konstatovala Hrvolová.