Vinaři v Česku otevřeli symbolické první lahve mladého Svatomartinského vína z letošní úrody. První z nich přinesl v Brně průvod z katedrály na Petrově na náměstí Svobody, kde místní kněz vínu požehnal. Na náměstí mladá vína ochutnávaly i přes chladné počasí tisíce lidí. Svatomartinské slavnosti se konají na mnoha místech po celém Česku a kromě vína jsou spjaty s tradičními pokrmy, především s pečenou husou.
Na trhu letos bude kolem dvou milionů lahví Svatomartinských vín. Poprvé to znamená pokles, v minulých letech produkce Svatomatinských vín rostla. Loni se jich prodalo téměř 2,2 milionu. Letošním přísnějším hodnocením prošlo 116 vinařství s 356 víny. Je to o 24 méně než loni. Naopak akcí spojených se Svatomartinskými víny přibývá.
Tradičně nejvíce bude odrůdy Müller Thurgau od 94 vinařů, následuje 41 vzorků Muškátu moravského a 22 Veltlínských červených raných. Růžových vín vinaři dodají nejvíce Svatovavřineckého, a to 67, u červených vede Modrý Portugal se 60 vzorky.
Svatomartinská tradice podzimního hodování je spjata také s kulinářskými specialitami, hlavně s posvícenskou husou, kterou často nabízejí restaurace. Po celé zemi se ke svatomartinským hodům přidaly stovky restaurací.