Má dost neobvyklou přezdívku – říká se jí první dámá českého pivovarnictví. Čím si ji uznávaná chemička a učitelka Gabriela Basařová vysloužila?
Coby plzeňská rodačka šla studovat pivovarnictví – a to nejen kvůli lásce k chemii, ale také proto, že ji „nadchla láska lidí k oboru a staré zvyky, které se v pivovarnictví udržovaly“. V roce 1957 nastoupila do tehdejších Plzeňských pivovarů a pak postupně pracovala ve všech oblastech výroby sladu a piva. Ve své práci se nejvíce zaměřovala na problematiku zvyšování nebiologické stability piva. Kromě dlouholetého šéfování ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském také v letech 1982–1997 vedla Ústav kvasné chemie a bioinženýrství na VŠCHT v Praze, kde vychovala řadu odborníků, kteří působí v mnoha zemích světa.
Za své rozsáhlé dílo si Gabriela Basařová, která se 17. ledna dožívá 80 let, získala vysoké uznání. V roce 2002 byla uvedena do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství a v roce 2012 obdržela od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy v oblasti vědy, výchovy a školství.