Renomovaný kuchař Thomas Keller vlastní na newyorském Manhattanu restauraci Per Se, jež patří k nejslavnějším a nejoceňovanějším nejen v USA. Je jedním ze čtyř podniků, které se ve Spojených státech pyšní třemi hvězdičkami z tříbodového hodnocení prestižního francouzského gastronomického průvodce Michelin. A drží se také v první desítce žebříčku 50 nejlepších světových restaurací britského kulinářského časopisu Restaurant Magazine.
Thomas Keller si v roce 1994 nejprve otevřel v Kalifornii restauraci The French Laundry. A když sláva této restaurace, která se nachází ve vinařském údolí Napa, překročila hranice státu, rozhodl se vrátit zpět do New Yorku a otevřít tam další podnik. S kalifornskými veterány založil restauraci Per Se. Otevřel ji před rovným desetiletím, 16. února 2004, nedlouho poté už měl tenhle skvělý podnik tři michelinské hvězdičky. Od té doby je dostává stále.
Per Se má ojedinělý způsob nabídky. Host si může vybrat mezi pokrmy s masem nebo vegetariánská jídla, vždy v rámci menu o několika chodech za jednotnou cenu. Ta však rozhodně není nízká, právě naopak, nyní činí 310 dolarů (asi 6300 korun). Lahev vína lze pořídit za 150 dolarů (přes tři tisíce korun).