Průměrný obyvatel České republiky vypil za období 1950 až 2010 celkem 87 stolitrových sudů piva a snědl 30 prasat. Ne, to není nejapný žert, ale seriózní informace z publikace s názvem \"61 let českého strávníka\", kterou na svých stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Během uvedených 60 let průměrný tuzemec spořádal i 3,8 tuny chleba a 4,7 tuny masa včetně vnitřností. K tomu bylo potřeba porazit 30 prasat, téměř 500 kusů drůbeže a 4,5 krávy. Spotřeba brambor za období dosáhla v průměru 5879 kilogramů na hlavu a konzumace cukru přesáhla 2,3 tuny na osobu.
Průměrná spotřeba mléka v tekutém stavu i ve formě mléčných výrobků bez másla převýšila 13 tun na hlavu. Při současné průměrné roční dojivosti kolem 7100 litrů by tak k naplnění spotřeby každý obyvatel potřeboval průběžně dvě dojnice. Na spotřebu 16 500 vajec za uvedené období by každý Čech musel postupně chovat celkem 64 slepic.
Stravovací zvyklosti obyvatel Česka se přitom mění. Lidé pijí například méně mléka než v minulosti, na druhou stranu roste spotřeba mléčných výrobků, zejména sýrů. Snižuje se spotřeba chleba, na druhou stranu lidé více jedí rohlíky či housky. Stoupá spotřeba ovoce, kterého Češi sní kolem 90 kilogramů ročně, hlavní zásluhu na tom má dříve méně dostupné jižní ovoce.
Obyvatelé Česka v roce 2010, ze kterého pocházejí poslední oficiální údaje, omezili spotřebu většiny potravin. Jedli méně masa, mléčných výrobků, ovoce i zeleniny. Snížila se také spotřeba alkoholu a cigaret. Mezi nečetné výjimky, jejichž průměrná spotřeba rostla, patřily brambory, oleje a tuky. Podle výrobců potravin i obchodníků lidé na potravinách šetřili v důsledku ekonomické krize.
Přestože v posledních letech Češi mírně snížili konzumaci piva, zůstávají největšími pijáky piva na světě před Iry a Němci. Vepřového masa snědí lidé v Česku ročně kolem 40 kilogramů, což je takřka polovina roční konzumace masa.