Vybrané delikatesy domácí i zahraniční kuchyně, ochutnávky vín i piva a kvalitní suroviny od českých farmářů nabídnul návštěvníkům gastronomický Prague Food Festival. Již šestý ročník se letos uskutečnil od 25. do 27. května v Královské zahradě Pražského hradu. Jeho mottem bylo: Mysli globálně, papej lokálně.
„O mottu jsme se dlouho přeli, ale skrývá se za ním jasná dramaturgická myšlenka. Celosvětovým trendem se stává vztah k lokálním surovinám, které jsou většinou kvalitnější, než ty dovážené, ale také vstřícnější k přírodě, protože se šetří například na dopravě,“ řekl ředitel gurmánské přehlídky Pavel Maurer.
Festival letos nabídnul nejbohatší program ve své historii. Kromě tradiční české kuchyně mohli návštěvníci ochutnat třeba žabí stehýnka, ravioly z ananasu, královské krevety, zelený ječmen nebo alkoholické i nealkoholické koktejly. Mezi gastronomické unikáty patřili ochutnávky hmyzu na slano i na sladko. „Skoro 70 procent lidstva považuje hmyz za normální součást jídelníčku,“ připomněl Maurer.
Na festivalu se návštěvníkům představily se svými menu nejlepší tuzemské restaurace z Maurerova výběru Grand Restaurant 2012. Přehlídky se tak zúčastnily například Radisson blu, Alcron a La Rotonde, restaurace V Zátiší, Chateau Mcely nebo Terasa U Zlaté studně. Nechyběly oblíbené kuchařské show známých šéfkuchařů, mezi nimi například Zdeňka Pohlreicha, Jaroslava Sapíka či Romana Pauluse.