Doma vytřídíme co usušit, zavařit, zamrazit a co zpracujeme čerstvé. Dnes si uvaříme houbový ovar. Jak na to?
Menší houby (pevnější, např. praváky, suchohřiby, kozáky, křemenáče) nakrájíme na čtvrtky, větší přiměřeně k těmto čtvrtkám. Přichystáme ingredience: sůl, pepř celý i mletý, nové koření, cibuli, česnek, jalovec, bobkový list, libeček, pažitku, kostku bujonu a kdo rád ostřejší, tak kousek chilli papričky.
Do kastrolu s vodou dáme cibuli, česnek, libeček a podle množství hub celý pepř, nové koření, asi 5 kuliček jalovce, bobkový list. Osolíme. Přivedeme k varu, přidáme kostku bujonu, chvíli povaříme a vyjmeme libeček (jinak by se nám rozpadl). Přidáme nachystané houby a vaříme 10 – 20 minut podle druhu.
Uvařené přecedíme, vyjmeme cibuli, česnek, osolíme (opatrně podle toho, v jak slané vodě jsme houby vařili), mírně opepříme, posypeme pažitkou a podáváme nejlépe s křenem a domácím bramborovým chlebem. Pokud si tuto dobrotu chceme ještě vylepšit, tak směs dáme na topinky, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme v troubě pod grilem.
Vývar použijeme na uvaření výborné houbové polévky. Dáme do něj vařit část hub, které jsme si pro tento účel nechali stranou. Po chvíli přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kedlubnu, květák. Když je zelenina napůl uvařená tak přidáme smetanu na vaření, do které zašleháme hladkou mouku a podle potřeby mléko. Po chvilce přidáme brambory nakrájené na malé kostičky. Když jsou brambory měkké, máme hotovo. Podávat můžeme buď posypané nakrájenou petrželkou, nebo dochucené octem a koprem.
Dobrou chuť!