Státu dochází trpělivost nad praktikami některých obchodníků, jež klamou zákazníky tím, že nabízejí „zaručeně čerstvé potraviny“, ačkoli to není pravda. Poté co budou muset označovat v supermarketech rozpékané pečivo, přichází na řadu ovoce a zelenina.
Potravinářská komora si přeje, aby ministerstvo zemědělství vyhláškou definovalo, do jaké doby po sklizni se mohou plodiny prodávat jako "čerstvé". Vyhláška by podle komory podpořila domácí producenty, na úkor dovozů ze vzdálených oblastí.
„Čerstvá zelenina je – a teď mě neberte za slovo – třeba do 24 hodin od sklizení do doby, než se objeví u spotřebitele,“ přiblížil svůj záměr prezident komory Miroslav Toman. Nemělo by ale jít pouze o ovoce a zeleninu, ale i o další potraviny.
Podle Tomana by měl s vytvořením vyhlášky souhlasit i ministr zemědělství, který v minulém týdnu podepsal podobný dokument. Ten nařizuje, aby se muselo pečivo vyráběné z předmražených polotovarů a ohřáté v supermarketech označovat jako "rozpečené" a nikoliv jako "čerstvé".
„Ministr slyšel na pečivo, slyší na čerstvost, slyší na kvalitu potravin. To je pouze otázka argumentů a opravdu nevidím důvod, proč bychom sem dováželi přes půl Evropy cizí ovoce a zeleninu," uzavřel prezident Potravinářské komory.