Retropříběh: od ojetiny k veteránu

Retropříběh: od ojetiny k veteránu

1. 12. 2014

Z prvního snímku stařičkého fotoalba na mne vykouklo malé děvčátko v kočárku. Samozřejmě, že si nemohu pamatovat, v čem mě jako malou vozili. Bylo mi to úplně jedno. Vím jen, že to bylo první vozidlo mého života. Řečeno současnou mluvou, šlo o ojetinu.

Předešlým jezdcem této „formule“ už byla rok před tím moje sestra Eva. Ta prý navíc strašně ráda vozila všechny kočárky. Evě se jednou povedlo ho postavit ve svahu a on se jednoduše rozjel s kopce dolů. To pak byla mela. Skončila jsem prý v potůčku. Kočár se zastavil o bahno na dně, a já jsem si uvnitř spokojeně ležela dál. Už tehdy pravděpodobně vznikla moje obliba k rychlé jízdě.

Dalším vozidlem v naší rodině byl nový motocykl. Tatínek na něj byl patřičně pyšný. Ale dříve, než mohl pořídit nějaký snímek, tak mu ho stačili zloději ukrást. To bylo v padesátých letech. Na jiné vozidlo se pak až do konce svého života nezmohl. Vrátil se ke stařičkému kolu, na němž jsme se později učily jezdit já i moje sestra. Fotodokumentace chybí. Tatínek zřejmě usoudil, že to kolo opravdu žádná chlouba není, tak ho nefotil.

Úplně zvláštní kapitolou bývaly prázdniny u babičky. Tam byl pes jménem Alík, s kterým jsme prováděly psí kusy. Nechal si od nás holek líbit kdeco. Z hadříků a provázků, nalezených na půdě, jsme svázaly jakýsi postroj pro Alíka a za něj jsme připojily menší krabici, naplněnou „zbožím“ jako do obchodu. Oblíbená hra na dodavatele a prodavače mohla začít. Pes utíkal po dlážděném dvorku, za ním poskakovala krabice s takovým rámusem, až se slepice otáčely a husy marně natahovaly svoje krky. My jsme byly každá na jednom konci dlouhého dvorku a tento neobvyklý „dopravní prostředek“ jsme plnily, a na opačné straně zase vyprazdňovaly. Naše počínání bylo často dospělým utajené, to nesměl nikdo vidět, natož pak fotit. Přikládám aspoň obrázek tehdejší naší rodiny s psím miláčkem a taky babičku s dědečkem před jejich pekařstvím s malým krámkem (odsud vycházela inspirace k našim hrám např. na prodavače).

Později jsem pak vídala auta, traktory, ale nejvíce se mi líbili tažní koně. Když jel známý vozka okolo, tak jsem směla naskočit na valník a nechat se kousek svézt. Na větší fotce u radnice právě milovaní koně projíždějí.
K dalšímu vozidlu jsem přišla až po svatbě. Ušetřili jsme si a s přispěním manželových rodičů jsme koupili vytoužené nové auto značky Škoda 100.  S ním jsme podnikali četné výlety.

Když se nám pak narodily děti, jezdili jsme i s nimi. Historie se opakovala. Prvorozený syn Robert dostal nový kočár. O rok mladší dcera už jezdila v ojetině po bráchovi. Nebyl problém kočárek naložit na střechu auta a už jsme si to frčeli na výlet do přírody, nebo na návštěvu k babičce (mojí matce a jejímu novému druhovi, jehož jsem směla nazývat dědou. Byl to pohádkový dědeček). Jezdili jsme dokonce s dětmi i s kočárkem stanovat, což dokumentuje další snímek, kde vykukuji ze stanu a v kočárku sedí naše Michaela, zvaná Míša.

Stále stejná a jediná Škodovka nám vydržela sloužit celých 40 let, až se z ní stal veterán!!! 

Zapátrejte ve svých albech, vyberte ty nejkrásnější fotografie a sestavte z nich svůj "Retropříběh". Tři nejzajímavější retropříběhy oceníme velkokapacitními flashdisky. Pravidla soutěže s názvem "Můj retropříběh" najdete zde.
retropříběh
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Moc krásný článeček i obrázky !!!
Dana Kolářová
Milá retro vzpomínka a nápad na kočárkovou reli. Děkuji za hezké počtení.
Eva Mužíková
Jaruščina zmínka o Alíkovi v postroji ve mně vyvolala retro vzpomínku. Když jsem odrostla z osmipéráku, odložili jej rodiče někam do kůlny. Tam jsem jej po letech objevila. Tatínek mi jej upravil, dal k němu dopředu jakousi ojku. Ušil z řemínků kšírky na našeho kozla. S ním, zapřaženým do kočárku, jsem jezdila do sousední vesnice k pekařovi pro krmný chléb pro prasata. Tento můj potah mi ostatní děti záviděly, zvlášť když byl kozel po čase ochoten vozit v kočárku s chlebem i mne...
Olga Štolbová
Jarko díky, moc krásné a nápadité povídání. U mně jsi vyhrála. Také jsem vozila dítka ve zděděném osmipéráku po ročním synovci. Dokonce jsou z toho i nějaké fotky, hned je jdu hledat, naše "mláďata" to bude určitě zajímat.
Alena Vávrová
Četla jsem a hned přeskočila na fotky. No a když jsem poznala radnici v H. B., bylo mi jasné, že to píšeš ty, Jaruško. Navíc jsi si stále podobná. Já byla z dvojčat a měli jsme s bráškou taky "osmipérák". Hezké retro.
Jana Slavíková
Moje retro se netýká kočárku, ale šatů. Asi tak v roce 1960 ušila moje matka jedné známé letní bavlněné šaty s zelenkavo-modro-hnědo-bílým nekonkrétním vzorem. Známá s rodinou hned po srpnu 68 emigrovala, spoustu věcí si u nás uložila a když bylo jasné, že se nevrátí, "zdědila jsem" šaty já a po malé úpravě jsem je nosila dokud jsem se do nich vešla. Pak jsem je přešila pro svou dceru a a teď čekají, až do nich doroste sedmiměsíční vnučka. Látka není řídká ani děravá a barvy jsou stálé. Jsem z krejčovské rodiny a "archivní" materiály jsme používali dlouhé roky.
Hana Rypáčková
Ta ohrádka na škodovce byla dost dobrá.Ujela jsem dvacet kilometrů a když jsem chtěla u pumpy platit, měla jsem kabelu na střeše.Zasekla se tím trákem a dobře to dopadlo.Napřed jsem ji ovšem hledala i na zadním sedadle.
Miroslav Štorch
Hezkých několik příběhů o několika vozidlech. Ta pohlednice - nebo vlastní fotografie města je odkud ? Když byly naše děti malé, tek jsme vozili také kočárek na škodovce na střeše. Jednou jsem na chalupě zapomněl, že mám prázdný kočárek na střeše a chtěl jsem zajet jako obvykle do nízké garáže. Najdnou se to zadrhlo. Naštěstí kočárek to vydržel, jen zahrádka se trochu pokřivila a úchyty na střeše. Kdo nic nedělá. ten nic nezkazí :-) Vzpomínáme na to už jen s úsměvem.
Eva Balúchová
První,na co jsem si vzpoměla když jsem uviděla kočárek ,bylo jak nám z něho pořád padalo kolečko.Přesně jak píše Hanka,maminka ho nakopla a jelo se. A jak píše Zuzana o dědění,tak já jsem dědila skoro všechno.Byla a jsem stále nejmladší ,mám dvě starší sestry.A zdědila jsem nejenom kočár,ale většinu oblečení i šaty do tanečních. Na ty si obzvášť vzpomínám,visely na mě jak na věšáku,byla jsem tam jednou a víckrát už mě tam maminka nedostala.
Zuzana Pivcová
Díky, Jarko, moc se mi to líbí. Nevzpomínám, že bych zdědila něco po sestře, ale domácí aparáty a spotřebiče, to bylo u nás samé retro. Až do poloviny 60. let to bylo černé protektorátní rádio, pračka sloužila mamince od konce 50. let ještě dobrých 20 let a rekord měl elektrický sporák, který byl tak z roku 1961 a sestra ho používala na chalupě v Týně ještě asi před 3 lety.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%