ČT uvede historické
večerníčky digitálně

ČT uvede historické
večerníčky digitálně

18. 12. 2014

Česká televize v lednu odvysílá historické Večerníčky jako například Robota Emila, Pohádku o klukovi a kometě nebo Dobrodružství veverky Zrzečky. Diváci je poprvé uvidí ve zdigitalizované podobě, a to v rámci zahájení oslav 50. výročí vzniku tohoto kultovního dětského pořadu.

Hned prvního ledna se diváci setkají s Robotem Emilem, který se v roce 1964 poprvé objevil v pravidelném večerním bloku Stříbrné zrcátko, předchůdci dnešního Večerníčka. Až do konce ledna je pak budou čekat díly dalších legendárních černo-bílých pohádek na dobrou noc.

"České krátké animované příběhy si oblíbili diváci na mnoha místech světa a lednovým návratem k prapůvodu této tradice bychom chtěli symbolicky vzdát hold těm tvůrcům, kteří ji dostali na tak vysokou úroveň," uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák. "Věřím, že potěšíme nejen malé, ale i mnohem starší diváky, kterým připomeneme televizní program z dob jejich dětství. Některé z pohádek, které v lednu uvedeme, totiž na obrazovkách nemohli vidět i několik desítek let," dodal.

Historické Večerníčky si diváci mohou poprvé vychutnat v digitální podobě, do které byly přepsány ze 16mm originálu. V rámci zahájení oslav 50. výročí odvysílá přesně padesát let od její premiéry legendární Pohádku o klukovi a kometě, dále Petřínskou rozhlednu (1963) nebo Jak se dědeček nestal Edisonem s Waldemarem Matuškou a hudbou Petra Hapky (1965).

Netradiční vystoupení dalších osobností nabídnou i jiné příběhy, například O městečku Kočičkově s Jiřinou Bohdalovou nebo Dobrodružství veverky Zrzečky s Františkem Filipovským.

pohádky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Hezká nabídka a vzpomínka na historické Večerníčky.
Hana Šorejsová
Dobrodružství veverky Zrzečky jsem měla raději než robota Emila, pamatuji, že se mi to nelíbilo, hodně jsme poslouchali rozhlas, obzvláště jsem měla ráda Hajaju v podání kouzelného hlasu Vlastimila Brodského. Nezapomenutelné !
Jana Slavíková
Ano, strašidýlko, strašidýlko Emílek patří do všech postýlek, strašidýlko strašidýlko Emílek, chce si s vámi, děti hrát. Omlouvám se, asi mi trochu hrabe :-)). Možná po svařáku :-)
Zuzana Pivcová
My jsme tehdy ještě vůbec TV doma neměly, byly jsme s maminkou rády, že máme vůbec co jíst a co na sebe. Tak se na ty večerníčky třeba podívám teď. A vždycky, když slyším generální ředitel, dříve Novy, teď ČT, Petr Dvořák, říkám si, že to je můj někdejší žáček z němčiny na jazykovce v Budějovicích. Nemám to potvrzeno, ale podoba by tu byla.
Alena Tollarová
Kromě robota Emila se pamatuji ještě na strašidýlko Emílka :)
Marie Novotná
Tak tohle je dobrá zpráva.Vnoučata se mohou podívat,na co koukala babička.Ráda se znovu podívám na robota Emila a jiné.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%