Před ohňostrojem utečte
se svými miláčky na venkov

Před ohňostrojem utečte
se svými miláčky na venkov

31. 12. 2014

Odjet raději z města před ohňostroji a petardami se svým psem či kočkou na venkov, kde je klid, radí nejen veterinářka Petra Makaloušová majitelům zvířat, jež se velkého hluku bojí. Pokud odjet nemohou, měli by v kritické chvíli být se zvířetem a svou přítomností ho uklidnit. Lze také podat přírodní prostředky či léky na zklidnění.

Zvířata mají jemnější sluch než lidé, některá reagují na hluk až hystericky. „Obecně platí, buď s pejskem odjet, anebo ho nechat v tiché místnosti. Zvlášť když je akčnější, a páníček to ví, tak ideálně je být s ním, odjet a nevystavovat ho výbuchům raket a ohňostrojů,“ řekla veterinářka. 

Uklidňující prostředky

Pokud odjet není kam, pomohou tabletky, pasty či gely, dají se koupit u veterináře. „Na ty největší stresy jsou už přímo sedativa, většinou v gelu, podají se pár hodin, než nastane kritická doba. Mohou působit až 12 hodin a mají výhodu, že stačí dát je až v ten den, zatímco přípravky z bylinek se musejí dávat několik dní předem,“ popsala lékařka. Přípravky se volí na míru, silnější léky nejsou vhodná pro zvířata s nemocným srdcem či játry. 

S podáním uklidňujících léků u koček je to podle Makaloušové složitější, pro ně moc schválených přípravků není. „Takže nejdůležitější je umožnit jim, stejně jako psům, klidný úkryt a hlavně být s nimi,“ shrnula. 

Také veterinář Petr Stáňa radí majitelům psů a koček odjet do míst vzdálených od civilizace, veterinář Ota Ondráček doporučuje těm, kdo odjet nemohou, aby nenechávali zvíře samotné venku. Psa by neměli nechat běhat na volno, a to ani při venčení, první rány se o Silvestru ozývají už během dne. 

Zoufalý úprk či agrese

Problém je, že při úprku se vyděšený pes či kočka mohou zranit a mohou vlézt do míst, kam by jinak nevlezli. „Znám případ, kdy pes ve strachu a zmatku proskočil zavřeným oknem jen proto, že propadl zoufalé panice, utrpěl nervový otřes a za každou cenu chtěl zmizet,“ popsal Ondráček. 

Reakcí na stres může být i agrese, zvířata se brání ohrožení. Uklidní je, když je pán či paní vezmou do náruče. Některá zvířata se dají zabavit hrou a rozptýlit. V každém případě nesmí zůstat vyděšené zvíře samo. 

Nacvičit zvíře, aby se petard a ohňostrojů nebálo, je podle Makaloušové možné. Většinou je to ale spojeno s celkovým výcvikem. Vychovaný pes, který zná základní povely, zvládá klidněji stresové situace. „Ale je to hodně individuální, může být pejsek, který má několik zkoušek, a když je bouřka, nebo bouchají petardy, tak se bojí,“ shrnula veterinářka. 

domácí mazlíčci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Čadová
Zažila jsem jednu pejskařku, která na Silvestra venčila čivavu a neměla pejska na vodítku. Najednou se ozvala hrozná rána, milá čivava se lekla a paničce utekla. Vše dopadlo dobře, pejska panička za dva dny našla a myslím si, že už nikdy žádné venčení bez vodítka nebylo!
Hana Rypáčková
To musím říci, že se bojí vysavače, zdrhá..A že mu vadí auto-možná, že taky vrčí....
Libuše Křapová
Náš Ferda se taky bojí. Bouřky, ohňostroje, jakéhokoliv bouchání. Když čekáme bouřku a ohňostroje, otvíráme do prádelny. Má místečko za pračkou, a když už to moc bouchá, ví, že přijdeme a pomazlíme se s ním. Nemá rád ani vysavač, když uklízím v zadní předsíni, vždy důstojně odejde na dvorek.
Eva Mužíková
Já už jsem o tomto tématu napsala hodně, ale přesto se připojuji. Pobyt na venkově, jak zde i ostatní píší, je opravdu v těchto dnech pro pejsky děs, skoro stejný jak ve městech. Já chápu, když oslava nového roku o půlnoci, tak ať je, přizpůsobím se, vím o tom. Ale tohle současné šílenství, které přetrvává ještě několik dnů v lednu, mne přivádí do stavu, kdy bych byla schopná fyzicky trestat každého střelce... DEBILOVÉ BEZOHLEDNÍ!!!!!
Eva Balúchová
Taky si říkám,že by si na venkově moc nepomohli.U nás to střílí před silvestrem,na silvestra i po něm.A přesně jak píše paní Novotná,na každé oslavě musí být ohňostroj.Hlídám vždycky mladým psa a ten chudák sedí ve vaně a naříká.
Marie Novotná
Bydlím na vesnici celý život.Poslední roky jsou ve vsi petardy při sebemenší oslavě.I v lesích v malé hospůdce se často ozývají rány a ohňostroje.Nechápu,co je to za modu.Psi vyjí,bojí se,ale petardy lítají vesele dál.Ti,co střílejí to prostě neřeší.Před lety k nám přišla ,,vyhozená" fena foxteriera a zůstala.Jakmile se blížila bouřka,my nic netušíc,ona zalezla pod stůl a vydržela až do té doby,než se bouře vzdálila.
Miluše Hasenohrlová
Paní veterinářka nemá tak zcela pravdu.Už i na venkově není klid,ale myslím,že to řádění je kratší dobu.Petardy,světlice a jiné...Já se svými pejsky jsem po celou dobu v kotelně a povídám si s nimi.
Hana Rypáčková
Náš pes se nebojí, dívá se na ohňostroj a nic. Nevím, jestli je to těma svislýma ušima,nebo že je pudl a přinášel zastřelené ptáky /kdysi/,nebo je nahluchlý?Ale nesnáším to já-ty kuličky v rukou dětí...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.