Putinovi asi teče do bot,
po letech zlevnil vodku

Putinovi asi teče do bot,
po letech zlevnil vodku

2. 1. 2015

Poprvé za mnoho posledních let vodka v Rusku v novém roce nezdraží, ale naopak zlevní. Alespoň pokud jde o minimální ceny, které určují Kremlem ovládané státní úřady. Ty se přitom paradoxně až dosud snažily bojovat proti nadměrnému pití zdražováním. Protialkoholická sdružení už vyzvala Kreml, aby chystanému zlevnění zabránil, protože s lacinější vodkou se podle nich nepovede splnit slib prezidenta Vladimira Putina, že v Rusku prodlouží průměrnou délku života. 

„Vodce dovolili zlevnit!“ napsal provládní list Rossijskaja gazeta. „Úřady připravily překvapení: od 1. února 2015 se minimální ceny vodky snižují. Půl litru vodky bude v obchodě stát nejméně 185 rublů, namísto 220 rublů (asi 70 místo 84 Kč),“ uvedl populární list Komsomolskaja pravda a ujistil své čtenáře, že příslušný výnos už byl podepsán a úředně vyhlášen. 

Zlevnění se jiných lihovin netýká, a tak zájemci o koňak i příští měsíc za půllitrovou láhev zaplatí nejméně 322 rublů (asi 124 Kč) a za brandy pak ekvivalent 111 korun. 

Překvapivé zlevnění vodky podle deníku souvisí s nedávným vyjádřením prezidenta Vladimira Putina, že ustavičné zdražování vodky vedlo k tomu, že stoupla spotřeba různých náhražek. Ovšem skutečný důvod lze hledat spíše jinde – vysoká popularita ruského prezidenta se začíná otřásat. Kvůli jeho mocenské mezinárodní politice se od něho začíná odvracet velká část vzdělanější veřejnosti. Po ruské anexi Krymu, válce na Ukrajině a následných sankcích Západu, se navíc ruská ekonomika dostala po dlouhé době do minusu.

alkohol
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Neumím se radovat z žádných těžkostí. Ať jsou v Rusku, v Americe, v Egyptě či v Ruanda Urundi. A aféry s alkoholem jsme si užili dost ve vlastní vlasti. Nechme ty starosti Rusům!
Hana Rypáčková
Asi ještě leckde v tajze dostávají mužíci důchod v naturáliích,proto je třeba vodku zlevnit.
Jan Blahoslav
Ahoj Tomáši, líbí se mi, že se dokážeš radikálně postavit tak velkým tématům jako Vladimir Putin. Tvůj názor podporuji. Přestože u mě, vozíčkáře, je střela do týla mnohem jednodušší.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%