Gerald Durrell: milovník
zvířat a skvělý spisovatel

Gerald Durrell: milovník
zvířat a skvělý spisovatel

7. 1. 2015

Jako zoolog se věnoval ochraně ohrožených živočišných druhů a popularizaci této problematiky. Do širšího povědomí se ale zapsal především coby autor výtečných humorných příběhů pro děti i dospělé. Britský přírodovědec a spisovatel Gerald Durrell se narodil přesně před 90 lety - 7. ledna 1925.

Na svět přišel v indickém Džamšédpuru, ale už ve věku tří let se spolu se svými rodiči vrátil do Británie. Ne však na dlouho. Po smrti otce se s matkou a třemi sourozenci usadili na řeckém ostrově Korfu, kde načerpal materiál pro svůj pozdější bestseller O mé rodině a jiné zvířeně.

V předvečer druhé světové války se rodina vrátila do Anglie, kde se Durrellovi posléze splnil jeho dětský sen - stal se ošetřovatelem v zoologické zahradě. V roce 1947 se pak vydal na svou první expedici do západoafrického Kamerunu. Jeho výpravy jej v následujících letech zavedly mimo jiné do Paraguaye, Argentiny, Sierry Leone, Mexika, na Mauricius i Madagaskar.

Cestování však představovalo poměrně drahý koníček. Když Geraldu Durrellovi došly peníze, zkusil na radu svého bratra, spisovatele Lawrence Durrella, napsat o svých zážitcích a zkušenostech knihu. Příběhy kombinující dobrodružství, lásku k přírodě a sarkastický humor si získaly velkou oblibu čtenářů a dodnes neztratily své kouzlo.

"Začněte u zvířat a všechno ostatní přijde samo", zněla oblíbená filozofická poučka Geralda Durrella. Proto vybudoval na ostrově Jersey v kanálu La Manche vlastní zoologickou zahradu pro ohrožená zvířata, kde v lednu 1995 zemřel.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Tohoto autora mám moc ráda, má v mé knihovně zaujímá přední místo. Snad nejvíce mě oslovily je ho tituly "Vdáváme matku a jiné povídky", "Piknik",O mé rodině a jeho zvířeně". U G. Durrella se vzácně snoubí literární talent se zájmem o přírodu. Se svou ženou natočil v r. 1963 televizní seriál o zvířatech, ale nevím, zda zde byl někdy promítán.
Hana Rypáčková
Oba Durrelly čtu a Geraldovy knihy hltám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%