Dobrodružství na řece Otavě

Dobrodružství na řece Otavě

12. 6. 2012

Měli jsme sbaleno! Do Moskviče 408/I se toho vešlo hodně. Stan, čtyři spacáky, vak s nafukovací kanoí včetně pádel a nezbytné oblečení hlavně pro dva předpubertální kluky. Navíc také několik konzerv s jídlem, které doma připravila moje pečlivá žena. Po pár hodinách jízdy jsme zastavili u říčky Otavy kousek pod Čeňkovou pilou a vyhlédli si místo ke stanování na ostrově, který byl z jedné strany obtékán hlavním proudem řeky a na druhé straně tekl potůček, přemostěný lávkou pro pěší, ale i vedlejší brod pro auta se dal přejít, aniž by si člověk nabral vodu do bot.

Stan jsme postavili na zvýšeném břehu u hlavního ramene Otavy a na trochu nižším místě u řeky rozložili ohniště. Do vody jsme v síťovce uložili máminy konzervy s gulášem, roštěnou a dalšími dobrotami a samozřejmě také několik lahviček pivka. Následující den bylo nádherné počasí a ostrůvek se zaplnil stany i přívěsy. My jsme nelenili a sjížděli jsme Otavu podél ostrůvku na nafouknuté kanoii. Po čase kluci jezdili sami, jen měli na lodi přivázanou prádelní šňůru, kterou mi vždy na konci svého sjezdu hodili a já jsem je přitáhl ke břehu, neboť by silný proud sami pádly nezvládli. Voda sice neměla žádnou příjemnou teplotu, ale nám to nevadilo a řádili jsme skoro celý den.

Večer se obloha zatáhla a od táboráku do stanu nás vyhnal drobný déšť. Ráno po probuzení jsme s otevřenou pusou zírali, jak se zbytky našeho táboráku pohupují na Otavě. Noční déšť zvedl vodu v řece asi o půl metru a vše, co bylo na té nižší části břehu, plavalo ve vodě. Pršet sice přestávalo, ale počasí k žádnému dovádění ve vodě nelákalo. Otava trochu klesla, a tak jsem zkusil vytáhnout síťovku s našimi poklady z řeky. Lehl jsem si přitom na igelitový pytel, abych se přece od mokré trávy nezamáčel. Dopadlo to jak mělo a já síťovku nenašel (Dobrou chuť, rybičky!), ale zato jsem i s pytlem po mokré trávě sjel do vody!

Odpoledne na procházce zase přišly ke cti pláštěnky a večer, když jsme zalézali do stanu, tak byla Otava opět na svém ranním stavu. O půlnoci náš starší syn zjistil, že voda dále stoupá a dosahuje už téměř k tomu zvýšenému břehu, na kterém jsme měli postavený stan. Začali jsme tedy rychle balit vše, co bylo ve stanu a bez ladu a skladu to naházeli do auta. Mezi tím jsem zjistil, že i koryto toho potůčku na druhé straně ostrova je plné až po okraj a autem projet brodem bude velmi riskantní. Přesto jsem byl odhodlán to zkusit. Než jsem se ale vrátil k autu, tak už byla jediná cesta ke brodu ucpána auty ostatních táborníků a my jsme s Moskvičem zůstali stát jen kousek od našeho tábořiště. Časem jsme zjistili, že jsme asi jediní, kdo mohou z auta vystoupit na pevnou zem. Ostatní osádky aut takové štěstí neměly a musely vystupovat rovnou do vody, nebo jim dokonce řeka Otava protékala přímo autem.

Ještě dnes vzpomínám s úctou na práci tehdejších místních hasičů, kteří o půlnoci budili celý tábor a potom až do večera makali, aby sestavili jakýsi dřevěný ponton, po kterém jedno auto za druhým vytahovali z ostrova. My jsme byli jedni z posledních, takže jsme se vrátili domů až o půlnoci, sice trochu mokří, ale v plném počtu a ve zdraví.

Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Hezky napsaný příběh, i když já bych o takové dobrodružství moc nestála. Obzvláště po tom, co v posledních několika letech předvádějí deště. Zrovna dnes jsme četli o zaplavené Dlouhé Loučce na Šumpersku, kudy jezdíváme do Olomouce. I když jsme si všichni déšť přáli, když je ho příliš najednou, není o co stát. Už dlouho jste nic nenapsal, a to je, myslím , škoda. Aktivních mužů tu moc není.
Hana Rypáčková
Ještě jsem tu nebyla a tak jsem na článek narazila až teď. Tam to moc dobře znám a u Otavy bydlím..
Hana Práglová
Karle,jsem ráda,.že jsem si od Tebe něco zajímavého dozvěděla!!!!!
Věra Sehnalová
Hezke dobrodruzstvi...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

20%

Bezpečnost

22%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

18%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

21%