Nedělní zimní výlet za tajemnem
9. 2. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Mužíková
9.2.2015 20:22
Alenko, neuvažuješ, že by jsi se stala průvodkyní turistů :))))))) Velmi poutavé vyprávění. Když jsem včera koukala na fotku chrámu v Tvé galerii, něco mi na té stavbě bylo divné, nyní už vím, ten nedokončený chrám... díky
Eva Balúchová
9.2.2015 20:08
Děkuji Alči a Zuzce za vysvětlení slova řopík,fakt jsem to ještě neslyšela.
Kdykoliv kouknu na první fotku(pískovcový menhir)připomene mě to brněnský "orloj".Omlouvám se menhiru, je určitě hezčí a má na rozdíl od brněnského.....nějaký hlubší význam.
Alena Tollarová
9.2.2015 20:00
Ono to sem vlastně ani nepatří, protože ten řopík je zmíněn jen tak mimochodem. Máme v Roudnici dva, ale jeden je opuštěný a tento spravují nadšenci a krásně ho opravili. Při různých příležitostech - min. 8. května a 28. října je přístupný veřejnosti. Zajímavý je právě tím spojením s kapličkou. A spoléhala jsem na komentátory, že jeho podstatu objasní. :)
Zuzana Pivcová
9.2.2015 19:46
Tak já vím díky archivnímu fondu ŘOP (Ředitelství opevňovacích prací) z 2. poloviny 30. let, že řopík je slangový výraz pro bunkr lehkého opevnění. Zato však (ostudně) nevím, že u Peruce je menhir, a ještě smutnější je, že v Panenském Týnci jsme přenocovali v penzionu Na pile, když byl v nedalekém Žerotíně sraz motorkářů, a vůbec jsem nevěděla o existenci toho tajemného chrámu tam. To mi řekla až nedávno nynější mladá kolegyně, která v Týnci bydlí. Tak mám co dohánět. Díky, Álo.
Lidmila Nejedlá
9.2.2015 18:19
Alenko, to je od tebe moc hezké, že jsi nás vzala na výlet. Tu oblast vůbec neznám. Tak díky.
Eva Balúchová
9.2.2015 18:00
Já se tam asi nedostanu,tak ti aspoň touto cestou děkuji za přiblížení pro mě nových věcí.
Kapličku jsem poznala,ale co je řopík?
Chrám vypadá zajímavě,musíš ho vyfotit ještě v létě.
Alena Vávrová
9.2.2015 15:02
Alenko, jsme nejen jmenovkyně, ale asi i stej. znamení ;-) a lákají nás stejné věci. Článeček a fotky mne potěšily. Ač je to již dlouho mým zbožným přáním, nebyla jsem ani u Pastýře, ani v Pan. Týnci. Ale vím o něm již strašně dlouho a dokonce i o výzkumu v souvislosti s hledáním hrobu sv. Anežky České. Věřím, že si to zbožné přání splním a těším se. Už jsem četla a viděla fotky i od Soni. Je to nádherné duchovní místo.
Jana Šenbergerová
9.2.2015 14:52
Mně článek rozšířil nejen zeměpisné obzory, ale také slovník. Nevěděla jsem, co je řopík. Snad to nezapomenu. :-)
Hana Rypáčková
9.2.2015 14:27
Aleno, myslela jsem, že bude článek o Roudnici.Toto je nádherné a tajemné místo , jistě nemáš jméno nadarmo s keltskými slavnostmi.Taky se hlásím k této kultuře, než k jiným/a že jich tudy táhlo/.Povedlo se ti to.Díky.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA