Krkavci v ZOO snesli
vejce, zima už se nevrátí

Krkavci v ZOO snesli
vejce, zima už se nevrátí

11. 3. 2015

Klára, samice krkavce velkého z pražské zoologické zahrady, snesla vejce. Podle tradice to znamená příchod jara a záruku, že se chladné dny už nevrátí.

Spolehlivost tradice potvrdil ředitel ZOO Miroslav Bobek. "Jakmile krkavci u nás v pražské ZOO snesou vejce, všichni víme, že už se skutečně blíží jaro a mláďata se vylíhnou do přívětivého počasí. Jde o předpověď prověřenou mnohaletou zkušeností," uvedl ředitel.

Krkavčí vejce mají modrou barvu s červenohnědými skvrnami. Po třech týdnech se z nich vylíhnou mláďata, otcem těch od samice Kláry je samec Kryštof. Klára obvykle vejce snáší v tomto období. Před třemi lety to bylo rovněž 11. března, v roce 2013 o den později. V loňské extrémně teplé zimě přišla snůška už 5. března.

Krkavci velcí žijí v trvalých párech a v dospělosti dorůstají 50 centimetrů a mají přibližně metrové rozpětí křídel. Ozývají se typickým chraplavým krákáním a velmi dobře napodobují i lidský hlas.

ptactvo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Dodatek:mluvím o Beskydech.Žije jich tam už dost.
Marie Magdalena Klosová
Krkavci mi vždy umí udělat radost.Když kontrolují nad naší chalupou,co se děje na chalupě,provokují mě ke konverzaci.Často.si docela popovídáme.
Soňa Prachfeldová
To se jdu podívat, leckdy tak uvažuji, jaká spousta fauny a flóry se u nás vyskytuje, obdivuhodné
Libor Farský
Článek mě inspiroval k pátrání, čím si slovo krkavec zasloužilo pejorativní význam v lidské kultuře. Našel jsem to ve Wikipedii - pod slovem krkavec velký. Moc zajímavé, doporučuji.
Libuše Křapová
Kéž by. Doufám, že krkavci vědí, co dělají.
Hana Rypáčková
Zahlédli jsme ho v Novohradských -tam snad i stále hnízdí a na Kleti.Hodně vysoké stromy, co přečnívají les...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.