Většina Britů, známých milovníků tradičního čaje, neumí správně připravit svůj oblíbený mok, protože ho nenechávají dost dlouho vylouhovat. Týká se to 80 procent šálků čaje, kterých se v zemi vypije denně zhruba 165 milionů, tvrdí vědci z londýnské univerzita UCL.
Většina konzumentů louhuje čajové sáčky či lístky dvě minuty, zatímco k plnému rozvinutí příchutí je třeba až pět minut. "Čaj se skládá z 30 000 různých látek. Je to velmi složitá věc a tyto molekuly potřebují čas, aby se projevily a vzájemně se ovlivňovaly," vysvětlil profesor Mark Miodownik.
Připustil, že se jedná o subjektivní prožitek, ale je přesvědčen, že je škoda, že se lidé připravují o chutě příliš krátkým louhováním. "Mě frustruje, že si Britové myslí, že čaj dobře znají, ale většina lidí neví, co dělá," je přesvědčený tento vědec. Čaj přitom popíjí denně 75 procent Britů.
Neexistují sice univerzální pravidla pro přípravu čaje, ale deník The Telegraph se na základě jednotlivých doporučení pokusil najít optimální postup. Tady je:
1. Na čajové sáčky či lístky se má lít čerstvě uvařená voda, která předtím dlouho nevře.
2. Ideální je použít předehřátou keramickou konvičku, ale keramické hrnky také vyhovují.
3. Případné mléko se lije do hrnku předem, ale jen když se do něj čaj nalévá z konvice. U přípravy čaje přímo v hrnku se dává mléko až nakonec.
4. Louhování má podle osobních preferencí trvat tři až pět minut.
5. Je dobré před pitím nechat čaj trochu odstát, protože jeho ideální teplota je 60 až 65 stupňů Celsia.
Tak pěkný chuťový zážitek!