Velikonoce s mírou, hned potom jarní restart
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Velikonoce s mírou, hned potom jarní restart

6. 4. 2015

Střídmost ve stravování a dostatek pohybu radí přední český obezitolog profesor Štěpán Svačina pro volné dny Velikonoc. Třebaže si lidé dopřejí tradiční velikonoční pochoutky, jako jsou nádivka z uzeného s kopřivami, domácí klobásky, vejce či sladký mazanec, měli by podle něj znát míru. Podle výživových poradců mohou lidé pojmout Velikonoce i jako jarní start pro vylepšení životosprávy a životní pohody. 

„Česká strava je nezdravá, i když se dá v českých podmínkách také žít zdravě, a samozřejmě to kulminuje o Vánocích a Velikonocích,“ řekl profesor. K nejnezdravějším potravinám řadí uzeniny a mletá masa, což se o Velikonocích jí. Když si ale někdo dá libové a nesní příliš mnoho vajec, lze to podle Svačiny považovat za rozumnou stravu. 

„Jde také o kvantum, protože mladý člověk může sníst všechno, a jak člověk stárne, tak mu prakticky každé větší jídlo vyvolává zánět v organismu. Je to do značné míry spíše otázka velkého kvanta jídla, než jeho kvality,“ poznamenal Svačina.

A teď s kily dolů

Hned po Velikonocích je možné úspěšně začít se shazováním "zimních kil". Základem je vytvořit si časový harmonogram a rozdělit úkoly na akutní a ty, které počkají. To přispěje k duševnímu klidu, což má dopad i na zdravé hubnutí. Stres totiž nepříznivě ovlivňuje tělesné pochody. Jeho vlivem se výrazně přibírá zejména v břišních partiích, což zvyšuje riziko nemocí srdce a cév. 

Ve skladbě jídelníčku je podle odborníků optimální pět až šest jídel během dne, v mezidobí pohyb. Kdo se neobejde bez sladkostí, může si je dopřát dopoledne. K večeru už by měl volit méně sladké a spíše lehčí pokrmy. Večeře by měla být zhruba poloviční proti obědu. 

Důležitou součástí zdravého stravování je pitný režim. Nejvhodnější jsou neslazené vody, jako doplněk minerálky. Kofein, alkohol a cukr je lépe omezit, zvyšují výdej vody, člověk zase má brzy žízeň. Kdo se bez kávy neobejde, může si dopřát její lehkou variantu, například zelenou kávu s kardamonem – obě tyto ingredience příznivě ovlivňují trávení.

Desatero pro úspěšný jarní start
1. Ráno vypijte nalačno sklenku vlažné vody s plátkem citrónu.
2. Zvyšte množství pohybu a pobytu venku na čerstvém vzduchu. Dotýkejte se stromů, nabíjí energií.
3. Jezte a pijte s mírou, několik menších porcí během dne, sladké dopoledne, menší večeře, lehkou variantu nápojů.
4. Obohaťte jídelníček o čerstvé ovoce a zeleninu, mají víc živin, proto stačí i podstatně menší množství k pocitu nasycení.
5. Zelené klíčky a výhonky jsou zdrojem potřebných látek v té nejlepší formě, jídelníček mohou vylepšit i čerstvě utržené mladé rostlinky a květy.
6. Problematický je bílý chleba a pečivo, tělo zatíží, unaví, zakyselí. Přispívá k zánětům. Zkuste omezit i bílou rýži, nudle a další těstoviny, pizzu.
7. Při jarním nachlazení pomáhá dát si jídlo ostřeji kořeněné.
8. Berte i problémy s humorem a nadhledem.
9. Pěstujte hezké vztahy s rodinou a přáteli.
10. Radujte se z maličkostí.

Velikonoce Zdravá strava životospráva
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Krones
Bod 4 je trochu problematický – čerstvé ovoce v tomto období? A i s tou zeleninou bude asi nutno letos trochu počkat. Rychlená ze skleníků není tak úplně ono. I když – už jsem viděl v Makru chřest! Takže brzy ho budou mít Vietnamci. A čekanka je vyloženě čerstvá zimní zelenina…
Květoslava HOUDKOVÁ
K těm 10 bodům v článku je nutno přidat 11.: Vlastní ukázněnost a pevná vůle - nikde se nekoupí!! Já i zeť jsme ji před několika lety měli - a zhubnutí se povedlo (letos asi zopakuji) - povím v Doksech.
Alena Várošová
Příspěvky jsou z minulého roku,ale nevadí.Rádi si přečtu čeho se mám vyvarovat..Dietu nedržím a nikdy jsem nedržela.,nechodím na žádná cvičení,ani do posilovny,Jsem taková jaká jsem přirozená.
Jana Slavíková
Stadium přemýšlení mi připomíná moj celoživotní dietu - vodpondělkovou :-))
Soňa Prachfeldová
Pane Tomáši, také jsem ve stádiu zamýšlení .
Hana Rypáčková
Já měla nedobrovolný půst a tak se snad konečně slušně najím. Na zeleninu se přímo těším, budu křoupat syrovou....Pokud bude počasí, půjdou kila dolů v problematických partiích.
Eva Balúchová
Ještě zítra dojíme zásoby a taky chystám "jarní restart".

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%