Poslyšte přípravu skvělého zákusku ke kávě. Pravda, je trochu pracný, ale stojí za to.
Ušleháme 8 celých vajec společně s 35 dkg cukru krupice a 2 polévkovými lžicemi kakaa, do ušlehaného přidáme 10 dkg hladké mouky a 10 dkg mletých ořechů. Těsto vlejeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme vymazali tukem. Dáme upéci do rozehřáté trouby a pečeme asi tak 15 minut (zkouším špejlí). Upečený korpus necháme trošku vychladnout, poté posypeme trochou hladké mouky a doprostřed položíme z lepenky rouru o průměru asi tak 4 cm a oba konce přes rouru přehneme. Takto připravený korpus nechám ležet přes noc.
Další den pokračuji tím, že ve vodní lázni ušlehám 2 celá vejce společně se 4 polévkovými lžícemi krystalového cukru nebo cukru krupice. Ušlehané nechám vychladnout a pak vmíchám 3-4 polévkové lžíce kakaa a vešlehám změklé 1 celé máslo a pak přidám asi tak 1 štamprli rumu.
Nyní, když mám připravený krém, ušlehám 4 šlehačky, nejlepší jsou v papírových krabičkách. Ušlehám do tuha a vmíchám 1 vanilkový cukr a 3-4 hrstě mletého cukru.
Z korpusu odstraním papír, vytáhnu rouru a rozřežu na 2 stejné díly a každý díl naplním šlehačkou. Potom povrch potřeme krémem a vidličkou namalujeme rýhy, a tato roláda pak vypadá jako kmen stromu. Dáme do ledničky asi tak na 3 hodiny a pak můžeme nožem namočeným v horké vodě krájet porce tohoto výborného zákusku, který je vhodný zvláště ke kávě.
Jistě i ve vaší rodině uchováváte zajímavý recept na nějaký chutný pokrm, který se u vás dědí z generace na generaci. Podělte se o váš rodinný recept s dalšími čtenáři - uvařte jídlo podle této receptury, vyfoťte jej a společně s fotografií ho popište, tedy ingredience a postup přípravy. Vítěz získá kuchařku od známého šéfa kulinářského institutu Romana Vaňka "Poklady klasické české kuchyně". |