Mnoho lidí si při vyslovení místního názvu Bohnice představí v prvé řadě tamní dlouholetou psychiatrickou léčebnu. Bohnice však, podobně jako náš Chodov, mají vedle novodobých panelákových čtvrtí i starou domkovou zástavbu. Proto se často v názvech rozlišuje Sídliště Bohnice a Staré Bohnice.
Musím konstatovat, že Bohnice, jako ostatně celá Praha 8, tedy Karlín, Libeň, Ďáblice, Čimice a Kobylisy, žijí poměrně bohatým kulturním a společenským životem, což se týká překvapivě i tamních seniorů.
Značný podíl na bohnických akcích má nejen Městská část Praha 8, ale také občanské sdružení Bohnice žijí a římsko-katolická farnost. Tyto složky pořádají každoročně v květnu i takzvané Starobohnické posvícení. Název vypovídá, že se koná na náměstíčku původních Bohnic a nese se v duchu staročeského jarmarku.
Posvícení je vlastně vzpomínková slavnost na posvěcení zdejšího barokního kostela Svatého Petra a Pavla, přestavěného z původního románského kostelíka, vysvěceného již v polovině 12. století, a to dokonce za přítomnosti tehdejšího panovníka, krále Vladislava, a jeho ženy Judity. Originální doklad o vysvěcení je údajně uložen jako kulturní památka v Archivu Hlavního města Prahy coby nejstarší dokument svého druhu.
O víkendu se konal již 8. ročník posvícení s programem všeho druhu. Patřil k němu jarmark s ukázkou starých řemesel, hudební, taneční a dramatické vystoupení souborů na scéně a samozřejmě pak historický průvod krále Vladislava s družinou. Návštěvníci mohli z trhu zavítat do barokního statku Vraných z roku 1772, kde sídlí občanské sdružení Bohnice žijí. Krásně zrenovovaná stavba lidového baroka nabízí během roku pro občany programy všeho druhu, besedy, kroužky, cvičení či kulturní představení. Otevřena byla i půvabná zahrada farního centra, která je vhodná jako místo odpočinku, dětských her, ale i pro společenské party.
Starobohnické posvícení každoročně přiláká množství návštěvníků různého věku. Letos k tomu zcela jistě přispělo i příjemné počasí a v neposlední řadě i závěrečné vystoupení známé skupiny Spirituál Kvintet. To jsem však již neviděla, právě tak, jako nevím, kdo vyhrál v tombole hlavní cenu - vepřovou hlavu. Ale jinak ve mně zanechalo posvícení hezký, uklidňující pocit. Snad se k vám trochu z něj dostane alespoň z přiložených obrázků.
Posvícení bylo vlastně posvěcení
21. 5. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
21.5.2015 17:56
Všechny ty vesnice okolo Prahy si žily svým životem a málo z nich zůstalo,dobře ,že se na ně pamatuje.Kostel je krásně opravený.Jeden čas jsem se toulala a hledala staré zbytky .
Dagmar Bartušková
21.5.2015 15:38
Posvícení, jarmarky, masopusty a poutě mám ráda již od dětství. Je to pro mě takové vzrůšo - pohyb lidí, kejkle, kolotoče, vůně cukrové vaty, dřevěného uhlí a láčenek napěchovaných v sudu. Toto posvícení si příště nenechám utéct, vždyť ho mám - co by kamenem dohodil. Zuzko, takhle jsi mi ho alespoň trochu přiblížila. Díky.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden
V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Necháváte se před sezónou chřipek a covidu očkovat?
Ano, mám očkování proti chřipce i covidu
Ano, nechávám se očkovat proti chřipce, proti covidu už ne
Ano, nechávám se očkovat proti covidu, proti chřipce ne
Nechával(a) jsem se očkovat, ale už to nedělám, nepomáhá to
Ne, neočkuji se ani proti chřipce, ani proti covidu