Den českého jazyka.
Jak se vlastně správně říká,
zrušuje či ruší,
co lépe zní v uších?
Jazyk je dost starý,
potřebuje nové tvary?
Již dost se jimi hemží
zvláště z par nad Temží,
jisté tvary ze zámoří
též se do něj prohovoří,
nejen v řeči, v tisku také,
některé jen těžko chápem.
Občas v českých brusičích
také zrnko vyklíčí,
a z jazyka spisovného
vzniká slabý odvar jeho.
Ke Dni českého jazyka
19. 6. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdeněk Horenský
21.6.2015 07:31
S anglickými či poangličtělými výrazy to asi není ani jinde nic neobvyklého, můj kamarád na to nadával doma ve Vídni při poslechu rakouského rozhlasu. A co je to "selfíčko" tož to teda taky nevím. Ale stejně si nemyslím, že by někdy vznikl česko-hotentotský jazyk. Alespoň z pro nás nutné poloviny ho budeme zvládat. A "sranda" musí být!
Zdenka Jírová
21.6.2015 00:08
No, "nosočistopleny" zrovna nemám na mysli, ale nedávno jsem byla za úplného ignoranta, protože jsem nevěděla, co je " selfíčko". Obávám se , že brzy se u nás bude mluvit zkomoleninou českoanglických slov podobně, jako před 200 lety se v Praze mluvilo mezi lidem českoněmeckou hatmatilkou. Už jenom chybí, aby byla angličtina / nebo spíš američtina/ prohlášena jedinou úřední řečí u nás. Někdy jsem opravdu ráda, že už jsem stará.
Libor Farský
20.6.2015 16:35
Ale děvčata, nemáte náhodou v rodině ajťáka? A co Vy, negúglujete, nedeletujete? A co takhle moderní slovo Kurzarbeit? Nebo různé TV pořady s počeštěnou anglčinou v názvu. Mně to baví, chystám na toto téma sérii článků "Hrátky s češtinou", začnu historií u německo-českého slovníku Josefa Jungmanna a u jeho nových českých slov, na př. "smrkonosoplenky". Miluji Vás online. Libor senior.
Hana Rypáčková
20.6.2015 10:27
Že slova prokládají děti, je jasné, často se učí mluvit v angličtině i v zeměpisu, dějepisu a jiných naukových předmětech,pokud učitel angličtinu zvládá.
Já se omlouvám za své zkomoleniny, někdy to dělám /Čecháč, Mácháš ,dovča,rehábka aj./
Taky jmen bez -ová přibývá.U lékaře stále vyvolávali příjmení a nikdo neupozornil starou paní, čekali, že to je muž.
Květoslava HOUDKOVÁ
20.6.2015 08:01
Milá Zdenko - máš pravdu! Bydlím blízko, v Praze jsem často, ale centru se raději vyhnu. Zde se dokazuje, že Češi jsou "lezprdelky" - dříve k Rusku, teď zas k Západu. Opravdu, slyšet ryzí češtinu bude zřejmě nutno oslavit!
Zdenka Jírová
20.6.2015 00:20
Prolínání angličtiny do našeho bohatého jazyka mně dost štve. Nedávno jsem byla v Praze na Václavském náměstí a nebýt tam ten Václav na koni, tak jsem ani podle názvů obchodů nepoznala, že jsem v Čechách. Musím vzpomenout epigramu Karla Havlíčka Borovského: " Svatý Jene z Nepomuku, drž nad námi Čechy ruku, by dal nám Bůh, co dal Tobě, by náš jazyk neshnil v hrobě!"
Květoslava HOUDKOVÁ
19.6.2015 20:03
To, že se některá delší česká slova trochu zkracují, mi ani tak nevadí, je to takový "spěch doby". Ale když spolu např. 50+letí muži hovoří v tramvaji a za každou větou mají "vole", tak to je opravdu na zvracení. Takoví "kocouři" by už měli mluvit bez potřeby hovězího ! (Mladí jsou za tuto mluvu kritizováni, ale mnozí mají možná šanci: že z toho vyrostou!) A zkratky v písničce I. Mládka - vzpomínáte?!
Zuzana Pivcová
19.6.2015 12:58
No, někdy mi ze slyšené češtiny opravdu naskakuje husí kůže. Zvlášť "oblíbená"mám dnes už i veřejně používaná zkratková slova typu "posilko" (posilovna), "sporťák" (sportovní komentátor), Komerčka, názvy stanic Kačák, Hlavák, Želva a další.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden
V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Necháváte se před sezónou chřipek a covidu očkovat?
Ano, mám očkování proti chřipce i covidu
Ano, nechávám se očkovat proti chřipce, proti covidu už ne
Ano, nechávám se očkovat proti covidu, proti chřipce ne
Nechával(a) jsem se očkovat, ale už to nedělám, nepomáhá to
Ne, neočkuji se ani proti chřipce, ani proti covidu