Ach, moře piva! zasní se možná čas od času leckterý milovník zlatavého moku. Moře piva? Teda ne moře, moříčko. Teda ani moříčko ne, pouze vana. Ale přece jen - vana piva. Povytáhla jsem s úžasem obočí a poněkud svraštila čelo nad tou představou. Já, totální pivonepijec, když jsem mezi narozeninovými dárky objevila i Poukaz na pivní lázeň.
Všelijakými peripetiemi se nedostávalo času si tento dárek vybrat, a tak k jeho realizaci došlo skoro za rok.
Pivní lázně se nacházejí v Harrachově, na samém rozhraní Krkonoš a Jizerských hor. Zde je i nejstarší fungující sklárna na světě - sklo se v ní vyrábí už od roku 1712. A její nynější majitelé (Novosad & syn) se rozhodli rozšířit výrobu skla o výrobu piva - v areálu sklárny vybudovali minipivovar. Právě pivo se rozhodli využívat i jinak než vnitřně a zřídili při pivovaru pivní lázně.
Pivo má totiž na lidské tělo blahodárné účinky, specifikované takto: celé tělo se prohřeje, zmírní se celulitida, detoxikuje se organismus, zlepší se obranyschopnost těla, kůže dostane přírodní výživu, aktivuje se krevní oběh, z těla se odplaví škodlivé látky, tělo přijme vitamíny B, proteiny a sacharidy, zvláční a zregeneruje se pokožka, vylepší se pleť i vlasy, uvolněné tělo navodí i duševní rovnováhu. Omládnete! To vše jsem si přečetla na cedulce na dveřích a zazvonila.
Otevřela mi milá paní pivolázeňská, která mě uvedla do šatny a hned se mě ptala, jaké pivo si dám. Rozpačitě jsem odpověděla, že pivo nepiju. Osprchovaná jsem se omotala přiděleným prostěradlem a vstoupila do prostor pivních lázní. Odpočívárně s lůžky vévodí výčep a paní lázeňská mi hned s úsměvem hlásila, že mi připravila řezané, protože to je pro nepijáky. A pak mě zavedla do místnosti s vanou, nad kterou jsou dva kohoutky.
Z jednoho teče voda a z druhého vážně pivo. Do jedné lázně se takto připustí pět litrů světlého a pět litrů tmavého kvasnicového nefiltrovaného nepasterizovaného piva a ještě se přisype trocha chmele. Na stoleček - soudeček se postaví sklenice s pivem a račte se koupat. Vana oplývá i knoflíkem - bublinkovačem, měnícím lázeň prostou na lázeň vířivou. Jantarovou barvu moku ještě umocňuje žárovka, která jej ve vaně prosvěcuje. Po 30 minutách blaženého cachtání v pivečku mě paní lázeňská vyhnala odpočívat na lůžko. Pěkně mě zabalila a donesla další sklenici řezaného. Odpočinek trval dalších 30 minut. Usnula jsem.
Za sebe musím říci, že to byl zážitek vesrkze příjemný a světe div se, já jsem vypila i ta dvě přidělená piva a docela mi i chutnala! Zážitek je možné ještě umocnit následnou masáží.
V pivních lázních mají i dvě veliké dvojité vany, kde se v naprostém soukromí dá strávit pěkná chvilka s partnerem.
V areálu se kromě sklárny a minipivovaru nachází i hotel a restaurace, ve které můžete posedět a přes prosklenou stěnu pozorovat skláře při práci. Ve sklárně se rovněž za plného provozu konají exkurze, je zde i firemní prodejna skla i piva.
Mimoto Harrachov je známé krkonošské středisko, takže o další zábavu zde není nouze. Krátká je vycházka ke skokanským můstkům, které svou impozantností budí respekt, vyjet se dá lanovkou na Čertovu horu, udělat si vycházku k Mumlavskému vodopádu nebo samozřejmě nepřeberně turistických výšlapů. Cestou do Harrachova se nezapomeňte zastavit v Tanvaldu a nad vchodem kina si prohlédnout sochu Járy Cimrmana.
P.S.: Více informací najdete zde: http://sklarnaharrachov.cz/lazne