Její Veličenstvo Cuketa

Její Veličenstvo Cuketa

18. 7. 2015

Najde se asi jen málo lidí, kteří neochutnali tuto jemnou zeleninu. Někteří ji po ochutnání zatratili, ale jiní si ji přímo zamilovali.

Cuketa je vlastně tykev, která má jemnou poživatelnou slupku, ve které je také nejvíce živin. Je vhodná i pro různé diety (100 g cukety obsahuje pouze 19 kcal.). V posledních letech se tato zelenina dočkala velké obliby i u nás. Nenajdete pomalu zahrádku, na které by nerostla.

Cuketa je dobrým přítelem buněk i střev. Slupka cukety je bohatá na karoten a hořčík a také vitamín E. Cukety aktivují přeměnu látkovou v buňkách, zeštíhlují, zvyšují výkon mozku a schopnost soustředění, působí uklidňujícím způsobem na nervy, posilují svaly a srdce, působí na vylučování vody, odpadních látek a kyselin, zbavují střeva jedovatých látek a vážou tukové látky, odstraňují ochablost střev a zácpu...

Cukety opékáme nebo dusíme s trochou oleje, aby se vstřebal v tuku rozpustný provitamin A, kořeníme čerstvými bylinkami.

Receptů na úpravu cuket je přehršle. Mladé cukety ze zahrádek se nemusí loupat ani vydlabávat jadérka. Po opečení totiž chutnají oříškově.

Na našich zahrádkách právě dorůstají krásně zelené cukety. Můžeme si je tedy dopřát do sytosti a na zimní období, kdy za ně v supermarketech chtěli i 90,-- Kč za kilo, klidně zapomenout.

Nádivka z cukety

400 g cukety
100 g měkkého salámu
100 g tvrdého sýra
1 cibule nakrájená nadrobno
½ hrnku oleje
1 hrnek hrubé mouky + trochu prášku do pečiva
3 - 5 vajec
sůl, pepř, čerstvá saturejka

Cuketu omyjeme, a pokud je mladá, tak celou nastrouháme na hrubém struhadle, pak postrouháme sýr i salám. Přidáme ostatní ingredience, solíme až nakonec, vše dobře promícháme a směs nalejeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme asi 45 minut při teplotě 180ºC. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem. Nádivka je výborná i po studenu třeba k pivu.

Můj tip: z bílků ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte do směsi, nádivka bude nadýchanější.

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Valachovičová
Cuketa budiž pochválena - nedám na tuto zeleninu dopustit. Letos jsem vyzkoušela plno receptů = cuketové zelí nemá chybu, nenadýmá, cuketové řízečky jsou luxusní a také jsem dělala jakýsi cuketový maglajz, to se dá použít do omáček, na těstoviny, na topinky.....cukety se mně nikdy nepřejí, i když grilujeme, děláme špízy...
Dagmar Bartušková
Do tohoto cukeťáku ještě dávám pár stroužků česneku. V Lidlu kupuji kulaté a plním je různou nádivkou. Jo, jo, cukety mohu ráno, v poledne i večer.
Elena Valeriánová
Miluško, garantuji Ti, že je v té nádivce nepozná.
Zdenka Jírová
Cuketu miluji, používám na všechny způsoby.
Miluše Hasenohrlová
Elen, opět zajímavé čtení o cuketách a ještě s receptem.Cukety pěstuji každým roke v hojném počtu asi 25 sazenic a to pro moje slepičky a kačeny.Ale Tvůj recept určitě zkusím ,jen to nesmím říci manželovi, to by ani neochutnal.
Soňa Prachfeldová
Dvě malé jsem dnes utrhla, udělám jako okurkový salát.
Alena Várošová
Cuketu mi taky sežrali slimáci,dokonce jsem si přinesla od mamky kopretinu a tu mi sežrali i oslintali s kořeny.Tak nemám nic. Krásné,úžasné obrázky i povídání i recept může být príma.Děkuji Eleno.
Alena Vávrová
Zrovna mi jedno Veličenstvo přistálo na kuch. lince - mladí dovezli. Tak počká, až budou mít zase náhradní volno za víkend a upeču cuketový nákyp. Máme ji rádi na všechny způsoby - grilovanou, smaženou, do leča, do bramboráků. Měla jsem letos jen jednu sazenici a bohužel jsem ji před těm nenažranci slimáckými neuhájila. Neodradil je vaniš, drc. skořápky ani jehličí.
Hana Rypáčková
Už jsme snědli první dvě a další dvě čekají v lednici...Tím teplem a zaléváním rostou před očima.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.