Domácí chlebíček
nejen pro Soničku

Domácí chlebíček
nejen pro Soničku

27. 7. 2015

Asi ho všichni znáte. Já ho dělala poprvé a byla jsem překvapena jednoduchostí a výborným výsledkem. Chléb je takový vláčný, voňavý, s výbornou kůrkou. Já dělala tmavší z dvou hrnků žitné + dvou hrnků hladké mouky. Soňo, píši ho horkou jehlou, hlavně pro Tebe... :))

Ingredience:
Žitná chlebová mouka 1 hrnek
Hladká mouka 3 hrnky ( nebo 2 hrnky žitné + 2 hrnky hladké, chcete-li tmavší chléb)
Kvasnice – buď půlka kostičky, nebo sušené půl sáčku
Ocet 1 lžička
Odražená voda 2 hrnky
Kmín 1 lžičky
Sůl 2 lžičky

Příprava:
Pokud použiji čerstvé kvasnice, rozdrobím je do hrnku s vlažnou vodou a troškou cukru. Potom žitnou a hladkou mouku, kmín, sůl (a půl lžičky sušených kvasnic – pokud nepoužiji čerstvé) nasucho promíchám, přidám ocet, vzešlé kvasnice + druhý hrnek vody, znovu promíchám vařečkou, nemusí se nikterak moc vypracovávat těsto, což mne nejvíc překvapilo, přikryju utěrkou a nechám kynout alespoň dvě hodiny, klidně i přes noc. Znovu promíchám a nechám 30 minut odpočinout.

Zatím zapnu troubu na 230°, nechám v ní rozehřát dortovou formu vyloženou křížem dvěma pruhy alobalu – musí být dosti dlouhé, aby se mohla vytvarovat jakási čepice. Formu i s alobalem nahřívám 15 minut. Pak do něj dám těsto. Alobal musí vytvořit takovou čepici asi 15 cm nad chlebem, zakroutím alobal, aby se chleba mohl péci zakrytý „ ve vlhku" a aby kůrka nebyla moc tvrdá.

Peču půl hodiny v alobalu a pak alobal rozevřu a dopékám při 220 stupních 20 minut. Propíchnu špejlí pro kontrolu propečení – těsto se nesmí lepit. Do chleba přidávám ještě semínka slunečnice, lněná, dýňová - podle chuti. Někdo to má rád s olivami s česnekem. Do těsta můžete pro obměnu nastrouhat vařený brambor, nebo použít místo 1 hrnku vody podmáslí. Fantazii se meze nekladou. Včera jsem přidala smaženou cibulku... to byla dobrota!

Děvčata ještě doplňuji před uveřejněním. Alobal byla nouzovka, neměla jsem zde varnou mísu s poklopem. Tu jsem již ale koupila. Takže mám vyzkoušeno následující: zapnu troubu cca na 230°C a strčím do ní nahřát varnou misku i s poklopem. Chleba zatím odpočívá a stále kyne v míse. Když je pečící nádoba horká, vyklopím do ní chleba, přikryju poklicí a dám péct na 45 min - chleba musí být už světle hnědý a hezky baculatý. Ano, jako náš vnouček na fotografii, Lidmilo, již jsme to schytali od rodičů... Potom sundám poklici a dopékám 15 min do hněda.

Délka pečení závisí na troubě, někdy je opravdu po 30 minutách už dost předpečený a může se odkrýt. Pokud je nedopečený, pak bývá mokrý. Také ho můžete potírat vodou s octem, prý je kůrka lepší. Nebo posypat povrch semínky.

Musí se to zkoušet, Soňo, až to bude na jedničku, ochutnávat a vybrat nejlepší variantu. A pro romantičky doporučuji do chlebíčku zapéci prstýnek... co kdyby přišel princ na návštěvu?

Ovšem, pokud ho již nemáte doma...

pečivo recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Ahoj děvčata! Tak ať se vám chlebík podaří. Prima, že jsi si Soňo pochutnala...:)) Já již alobal, Evo, také nemusím používat...
Květoslava HOUDKOVÁ
Také jsem si koupila domácí pekárnu, ale poznala jsem, že pro 1 osobu je zbytečná a dlouhý proces pečení - tak brzy změnila majítele. Kupuji ráda směs na Bramborový chléb. Bochníček by mi sice grill nepropekl, ale chlebovou placku ano - tu si peču často - je to rychlé i dobré.
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá Vando, jsi opravdu šikovná, chleba jsem nikdy nedělala ale určitě to zkusím, ale až po návratu z Apúlie. Dík za recept.
Jitka Chodorová
Jo,Vando, taky zkusím, i když nějaké pokusy už tu byly, ale snacha peče pravidelně pečivo i domácí chleba, dělá ho ze svého kvásku, a má ho moc dobrý. Tak díky za recept.
Soňa Prachfeldová
Výborný recept, už jsem dala na profil můj chléb Vanda : dala jsem do misky od remosky, nechala jsem dokynout, pak šup do trouby, nebyl přikrytý, příště ještě chvíli na spodek a vypnu hořejšek - super - Vando díky !
Eva Balúchová
Tenhle recept peču v ohnivzdorné míse s poklopem.Alobal nepoužívám a chleba bývá krásný a dobrý.Ten peču manželovi z hladké mouky. Sobě peču pšenično-žitný v pekárně.Recept od Libušky.Za hodinu bude hotový.
Elena Valeriánová
Tak na ten mám fakt chuť! Ale ta varná mísa s poklopem by nebyla marná, Mám ráda pěkné nádobí. Zítra bych chtěla ten chleba vyzkoušet v domácí pekárně, pokud nekoupím tu mísu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%