Splňte dětské přání

Splňte dětské přání

2. 8. 2015

Maminkóóó, kup mi koníčkááá, zní refrén jedné odrhovačky. Ale i dnes, v době PC, tabletů a mobilů, zůstává toto přání v mnohé dětské dušičce.       

A co s tím?  Do bytu v paneláku se kůň nevejde, parcely v nových satelitech stačí na pár kroků, venkov okupují zbohatlíci, místo péče o koně sotva umyjí auto. A přeci se dítě může na koni vozit, tím nemyslím ty pouťové poníky, chodící do zblbnutí dokola.

Vezměte děti/vnoučata na soukromou rodinnou farmu. Mají mnoho různých hospodářských zvířat, chovají koně a umožňují jízdu na nich. Je to plemeno Hafling, nižší, děti se jich nebojí. Dítě je vybaveno helmou a potřebnými chrániči, doprovází ho zkušený pracovník farmy.

Obě moje vnoučata, tehdy předškoláci, stále vzpomínají. Ráno jsme pomáhali například i při krmení, přes den jsme chodili pást kůzlata, housata. Vnučka Lenka jezdila na kobylce Lence, takže to byla dvojnásobná radost. Přinesli jsme lesní ovoce, dostali domácí smetanu a o mňamku bylo postaráno. Domácí kuře, vejce, máslo, mléko a další. Majitel měl i svůj rybník, ale já odmítala na mrtvou rybu sáhnout. Našel řešení: přinesl porce kapra, obalení, osmažení jsem zvládla a byla další mňamka. Ten pobyt neměl chybu!

A kde že jsme to byli? Na farmě Hedecko u obce Čistá okres Rakovník. V blízkosti je rekreační středisko, koupání v přírodním rybníku a obec Břežany, známá výrobou břežanské keramiky. Dcera nás vezla autem, cestou jsme ještě navštívili Železniční muzeum/skanzen Lužná u Rakovníka.

Tady je kontakt: www.farma-hedecko.cz    

Tak ať se tam dětem také líbí!

cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Zajímavý tip na výlet i pobyt. Děkuji.
Květoslava HOUDKOVÁ
Dodatek: Redakce opět doplnila můj článek aktuálním obrázkem: V tom nízkém světlém domku jsou vybavené apartmány pro ubytování hostů. Alenko, ta "odrhovačka" měla ještě slova: ..." já narukoval do Mimoně s pověstí, co mne zdobila, tam poprvé jsem dostal koně, jenže to byla kobyla. Jak ucítila dotek sedla, to vám byl pohled pro bohy, jen povýšeně hlavu zvedla a pak mne rafla do nohy". Ale toto nebezpečí v Hedecku nehrozí !
Alena Vávrová
Skoro se všemi dětmi a vnoučaty jsme jezdívali do okolí za koníčky. Nejčastěji do Mimoně, nebo nedalekých Vrchovan, kde pod zříceninou hradu St. Berštejn je statek, kde chovají koně. Moje nejmladší vnučky tam jezdí s rodiči pokaždé, když jsou v létě u mne a všichni absolvují projížďku na koních, navíc pěknou krajinou.
Hana Rypáčková
Vnuka to drží stále /17/ a je zrovna na kobylím táboře.Už pomáhá vedoucím..
Zuzana Pivcová
Znám od řady městských známých, že jejich děti chtěly jezdit a také pak většinou krátce jezdily na koni. Je to taková dětská touha. Málokdo s tím ale také spojuje opravdovou péči o koně, která je náročná. Kdo ale koním "propadne", jako jedna moje mladší kolegyně, je ochoten, právě tak jako pejskům či kočkám a dalším, jim mnohé obětovat včetně dovolené.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%