Extra panenský olivový olej je podle italských vědců přírodním lékem na cukrovku. Studie římské univerzity La Sapienza prokázala, že toto "tekuté zlato" snižuje koncentraci glukózy v krvi (glykémie) a naopak zvyšuje koncentraci inzulínu v krvi (inzulinémie) u zdravých osob.
Studie zveřejněná v časopise Nutrition & Diabetes ukázala, jaké účinky má extra panenský olivový olej (italští vědci použili olej pocházející z provincie Viterbo) v prevenci a léčbě této choroby. Jedna desetigramová dávka extra panenského olivového oleje denně se chová jako ústně podávané antidiabetikum a má podobné mechanismy jako léky nové generace, jako jsou inkretiny, přírodní hormony produkované ve střevech, které snižují koncentraci glukózy v krvi. Extra panenský olivový olej zvyšuje množství inkretinů v krvi.
Výsledky výzkumu ukázaly, že "tekuté zlato" snižuje glykémii a zvyšuje inzulinémii u zdravých pacientů, a tím otevírá zajímavé perspektivy využití u pacientů s cukrovkou, u nichž může být glykémie po jídle značně vysoká a potenciálně nebezpečná pro srdeční a oběhový systém. Dosud publikované studie na toto téma nikdy neozřejmily mechanismus působení oleje na metabolismus glukózy, uvedl podle italského deníku La Repubblica koordinátor studie Francesco Violi.
Vědci sledovali na Poliklinice Umberta I. univerzity La Sapienza glykemický a lipidický profil 25 zdravých osob, jimž podávali dávku deseti gramů olivového oleje v typicky středomořském jídle. V první části výzkumu podávali sledovaným osobám pokrmy, v nichž "tekuté zlato" nebylo přítomno, ve druhé části jim naopak předkládali jídla s extra panenským olivovým olejem. Glykemický a lipidický profil analyzovali před jídlem a dvě hodiny po jídle.
Výsledky jejich bádání ukázaly, že dvě hodiny po jídle osoby, jimž byl olivový olej podáván, měly výrazně nižší hodnoty glykémie a vyšší hodnoty inzulinémie. Navíc u nich bylo zjištěno výrazné zvýšení inkretinu a výrazné snížení sérového cholesterolu. I ve srovnání se slunečnicovým olejem zlepšovala středomořská strava s olivovým olejem stav glykémie a cholesterolu po jídle.
"Následně byly uskutečněny pokusy na skupině diabetiků a již první výsledky jsou povzbudivé," konstatovali vědci. "Ve třetí fázi studie bude zdokonalena terapie s použitím extra panenského olivového oleje, která bude moci pacientům s cukrovkou nabídnout zcela přírodní alternativu bez vedlejších účinků," zdůraznili.
"Získané údaje jsou užitečné k tomu, abychom pochopili mechanismus, jak olivový olej pomáhá předcházet cukrovce," vysvětlil Francesco Violi. Redukce glykémie a cholesterolu po jídle otevírá nové cesty pro využití tohoto oleje v dietě s cílem předcházet kardiovaskulárním komplikacím plynoucím z aterosklerózy. "Nedávné studie ukázaly, že zvýšení hladiny glukózy a cholesterolu po jídle je potenciálně nebezpečné u pacientů s rizikem aterosklerotických komplikací. Snížení této hladiny by přineslo celkový prospěch," řekl Violi.