Vaříš, vařím, vaříme! Česko
se brzy zřejmě uvaří k smrti

Vaříš, vařím, vaříme! Česko
se brzy zřejmě uvaří k smrti

3. 11. 2015

Pokud umíte dobře česky, jste nadaní psavci, máte jakýsi vstupní kapitál a nebojíte se jít podnikat, nabízíme jednu relativní jistotu. Staňte se knižním vydavatelstvím a hlavně – nevydávejte žádnou „trapnou“ beletrii. Když se spojíte s relativně známým kuchařem, máte o úspěch postaráno: kuchařské knihy dnes patří ke stálicím knižního trhu.

Tím neříkáme, že je to špatně. Ostatně i na portálu i60 vám chceme nabídnout něco podobného. Ale nepředbíhejme.

Ono je to i docela pochopitelné. Chceme konečně dobře a kvalitně jít. Dost bylo školních jídelen, závodních kantýn a různých bufetů. Máme čas i peníze na to, abychom se kvalitně najedli v kvalitní restauraci.

Rettigová by tedy koukala

Stále oblíbenější televizní kurzy vaření doprovází neutuchající zájem o knihy od mistrů gastronomie i ty, které kulinářskému umění naučí i laiky. Pryč je doba, kdy základ kuchařské literatury tvořila Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové. Poprvé vyšla v roce 1826, jen za jejího života se dočkala tří reedic.V dávných dobách stravování nikdo příliš neřešil, prostě potřeboval něco do žaludku. Ale dnes? Magda Dobromila by zírala a byla by v dokonalém světě.

Ano, kuchařské knihy budou i letos patřit k hitům předvánočního trhu, v nabídce je neuvěřitelných 2100 titulů. Propagátor kvalitního stravování Pavel Maurer s nadsázkou tvrdí, že nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem. Už proto by podle něj lidé měli věnovat větší pozornost tomu, co jedí.

Autorskými stálicemi jsou například nekompromisní bijec Zdeněk Pohlreich, který se letos zaměřil na grilování a v právě vydané kuchařce na domácí kuchyni, či Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, jehož tradiční recepty se těší velké oblibě. Úspěšné jsou ovšem i kuchařky Vaříme podle Herbáře (třetí díl je před vydáním), Menu podle Koko, Karolína – Domácí kuchařka, Deník Dity P..., které vznikají na základě televizních pořadů.

Loni česky vyšla světoznámá bible kulinářství – Umění francouzské kuchyně Julie Childové a Louisette Bertholleové. První z autorek je americká spisovatelka a známá televizní osobnost, jejíž život inspiroval tvůrce filmu Julie a Julia s Meryl Streepovou v titulní roli. Objemná příručka obsahuje 524 receptů. Úspěšný na českém trhu je i bláznivý despota Jamie Oliver – v knize 15 minut v kuchyni se zaměřil na rychlé a zdravé pokrmy pro celou rodinu. I česká "marmeládová královna" Blanka Milfaitová vydala knihu svých receptů. Na zcela jinou oblast se zaměří postrach všech broučků – Hmyzí kuchařka, která je před vydáním. A nesmíme zapomenout na naši cenu v soutěži Vaříme s Vendy!

Dobrý kuchař je strážcem národa

Mezi bestsellery Romana Vaňka patří kuchařky Snadno&rychle, Poklady klasické české kuchyně a Klenoty klasické evropské kuchyně. Mistr gastronomie také nyní představil svůj nejobsažnější spis Pražská kuchařka. Na téměř sedmi stech stránkách je sice jen padesát receptů – zato je však doplnil devadesáti příběhy těch, kteří se v současné době v metropoli gastronomii věnují.

Publikace obsahuje i menu z pobytu státních návštěv na Pražském hradě a především 700 fotografií Tomáše Berana. Jejich výběr je představen na výstavě, která bude do 3. ledna přístupna v Domě U zlatého prstenu v Týnské ulici v Praze. Vystaveny jsou i originály nejstarších dochovaných jídelních lístků v Čechách: Vaněk ve své sbírce opatruje i ty z let 1825 a 1826. Beranovy snímky si mohou zájemci zakoupit a podpořit tak nadační fond Kolečko, který pomáhá dětem postiženým následky dopravních nehod nebo jiným úrazem.

Podle Romana Vaňka je jeho kniha spíše průvodcem po Praze gastronomické, v níž recepty tvoří jen menší část. „Jejími hrdiny jsou pekaři, lahůdkáři, cukráři, řezníci, vinaři, pivovarníci i kavárníci a zástupci spousty dalších profesí,“ popisuje autor. I když miluje historii, zaměřil se na naše současníky, aby i příští generace mohla zjistit, jak vypadali, jak žili, jak se oblékali, co prodávali, kolik to stálo i jak smýšleli.

„Čtenáři mohou projít příběhy těch lidí, kteří jsou nabití energií. Myslím si totiž, že dobrý kulinář by měl i určitým strážcem gastronomických tradic národa. A protože je ta kniha nadčasová, i za desítky let bude mít vypovídající hodnotu o určité době, v níž jsme žili," dodává Roman Vaněk.

Dlužno říci, že jsme několik jeho receptů sami vyzkoušeli. A výsledek byl vynikající!

gastronomie jídlo kuchařky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Dýňová polévka je vynikající, dnes jsem ji vařila k obědu.Dýní je v současné době dost, jen si vybrat. Kuchařek je v současnosti vydávaných víc než krásné literatury. Také TV má zajištěný levný program - neznám TV stanici, kde se nevaří. Ne že bych vaření zavrhovala, sama ráda vařím i se něco zajímavého přiučím. Např, zmiňovanou dýňovou polévku jsem vařila a jedla letos poprvé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%