Vaříš, vařím, vaříme! Česko
se brzy zřejmě uvaří k smrti

Vaříš, vařím, vaříme! Česko
se brzy zřejmě uvaří k smrti

3. 11. 2015

Pokud umíte dobře česky, jste nadaní psavci, máte jakýsi vstupní kapitál a nebojíte se jít podnikat, nabízíme jednu relativní jistotu. Staňte se knižním vydavatelstvím a hlavně – nevydávejte žádnou „trapnou“ beletrii. Když se spojíte s relativně známým kuchařem, máte o úspěch postaráno: kuchařské knihy dnes patří ke stálicím knižního trhu.

Tím neříkáme, že je to špatně. Ostatně i na portálu i60 vám chceme nabídnout něco podobného. Ale nepředbíhejme.

Ono je to i docela pochopitelné. Chceme konečně dobře a kvalitně jít. Dost bylo školních jídelen, závodních kantýn a různých bufetů. Máme čas i peníze na to, abychom se kvalitně najedli v kvalitní restauraci.

Rettigová by tedy koukala

Stále oblíbenější televizní kurzy vaření doprovází neutuchající zájem o knihy od mistrů gastronomie i ty, které kulinářskému umění naučí i laiky. Pryč je doba, kdy základ kuchařské literatury tvořila Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové. Poprvé vyšla v roce 1826, jen za jejího života se dočkala tří reedic.V dávných dobách stravování nikdo příliš neřešil, prostě potřeboval něco do žaludku. Ale dnes? Magda Dobromila by zírala a byla by v dokonalém světě.

Ano, kuchařské knihy budou i letos patřit k hitům předvánočního trhu, v nabídce je neuvěřitelných 2100 titulů. Propagátor kvalitního stravování Pavel Maurer s nadsázkou tvrdí, že nejvíce sebevražd se dnes páchá vidličkou a nožem. Už proto by podle něj lidé měli věnovat větší pozornost tomu, co jedí.

Autorskými stálicemi jsou například nekompromisní bijec Zdeněk Pohlreich, který se letos zaměřil na grilování a v právě vydané kuchařce na domácí kuchyni, či Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu, jehož tradiční recepty se těší velké oblibě. Úspěšné jsou ovšem i kuchařky Vaříme podle Herbáře (třetí díl je před vydáním), Menu podle Koko, Karolína – Domácí kuchařka, Deník Dity P..., které vznikají na základě televizních pořadů.

Loni česky vyšla světoznámá bible kulinářství – Umění francouzské kuchyně Julie Childové a Louisette Bertholleové. První z autorek je americká spisovatelka a známá televizní osobnost, jejíž život inspiroval tvůrce filmu Julie a Julia s Meryl Streepovou v titulní roli. Objemná příručka obsahuje 524 receptů. Úspěšný na českém trhu je i bláznivý despota Jamie Oliver – v knize 15 minut v kuchyni se zaměřil na rychlé a zdravé pokrmy pro celou rodinu. I česká "marmeládová královna" Blanka Milfaitová vydala knihu svých receptů. Na zcela jinou oblast se zaměří postrach všech broučků – Hmyzí kuchařka, která je před vydáním. A nesmíme zapomenout na naši cenu v soutěži Vaříme s Vendy!

Dobrý kuchař je strážcem národa

Mezi bestsellery Romana Vaňka patří kuchařky Snadno&rychle, Poklady klasické české kuchyně a Klenoty klasické evropské kuchyně. Mistr gastronomie také nyní představil svůj nejobsažnější spis Pražská kuchařka. Na téměř sedmi stech stránkách je sice jen padesát receptů – zato je však doplnil devadesáti příběhy těch, kteří se v současné době v metropoli gastronomii věnují.

Publikace obsahuje i menu z pobytu státních návštěv na Pražském hradě a především 700 fotografií Tomáše Berana. Jejich výběr je představen na výstavě, která bude do 3. ledna přístupna v Domě U zlatého prstenu v Týnské ulici v Praze. Vystaveny jsou i originály nejstarších dochovaných jídelních lístků v Čechách: Vaněk ve své sbírce opatruje i ty z let 1825 a 1826. Beranovy snímky si mohou zájemci zakoupit a podpořit tak nadační fond Kolečko, který pomáhá dětem postiženým následky dopravních nehod nebo jiným úrazem.

Podle Romana Vaňka je jeho kniha spíše průvodcem po Praze gastronomické, v níž recepty tvoří jen menší část. „Jejími hrdiny jsou pekaři, lahůdkáři, cukráři, řezníci, vinaři, pivovarníci i kavárníci a zástupci spousty dalších profesí,“ popisuje autor. I když miluje historii, zaměřil se na naše současníky, aby i příští generace mohla zjistit, jak vypadali, jak žili, jak se oblékali, co prodávali, kolik to stálo i jak smýšleli.

„Čtenáři mohou projít příběhy těch lidí, kteří jsou nabití energií. Myslím si totiž, že dobrý kulinář by měl i určitým strážcem gastronomických tradic národa. A protože je ta kniha nadčasová, i za desítky let bude mít vypovídající hodnotu o určité době, v níž jsme žili," dodává Roman Vaněk.

Dlužno říci, že jsme několik jeho receptů sami vyzkoušeli. A výsledek byl vynikající!

gastronomie jídlo kuchařky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Líbilo se mi S kuchařem na cestách, kdysi vaření s Jamiem, Kluci v akci, S Italem v kuchyni, aj. Občas se u nějakého pořadu o vaření vyskytnu, pokud mne to zaujme, zkouknu ho, ale zmiňované Prostřeno to už rozhodně není. Když se mi sejde rodina, vařím ráda a dobře, protože když už do toho jdu - dá to práci a chce to čas - a to by bylo, aby pak všem nechutnalo ;-).
Dagmar Pravečková
Velký odstup od vaření v TV mi dala ukázka jednoho pořadu, který nechci jmenovat, ale je to pořad spíš o nesnášenlivosti a pomluvách. Na to konto jsem kdysi reagovala článkem o pořadu nejen o vaření, který je možné sledovat u našich západních sousedů: http://aktivnizivot.blogspot.de/2013/11/pozvani-ke-stolu-trochu-jinak-v.html V posledních týdnech mne chytil za srdce pořad MasterChef, protože je o lidech, kteří opravdu vařit umí a člověk se tam mnohému přiučí. A já se učím ráda.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám ráda kvalitní pořady o vaření. Sledovala jsem i dříve pořad Prostřeno. Bohužel v současné době je to pořad spíše o intrikách a místo kulinářských specialit ukazuje ty nejhorší lidské vlastnosti. A to opravdu vidět nemusím. Miluji ryby ve všech podobách jak naše tak i mořské. Vařím spíše italskou kuchyni a používám hodně olivového oleje.
Alena Várošová
Děvčata,já také nevařím moderně,jen co mne maminka naučila a také jak hanka mám starou kuchařku po tetě a když je potřeba tak ji otevřu.Je tam všechno,ale vařím převážně od oka,váhy používám málokdy.S mužem koukáma na Prostřeno a dohadujem se kdo bude intrikovat,kdo vypadá vyčůraně a on to vždy uhodne.Asi má na lidi čich,po našem čuch. A´t každému chutná,co si navaří a líbil se mi příspěvek Jany Š,že člověk není mlatička, ta taky nevymlátí brambory,že nemusí splácat na co si vzpomene.
Hana Rypáčková
Někdy se rádi na vaření podíváme- hlavně když je spojeno s cestováním.Ale musíme být po jídle.Mám kuchařku po mamince ,prvorepublikovou, je tam všechno.Poctivé vaření.Jinak si kliknu na PC a vyberu si.Nejvíce vařím už z paměti od oka, při znalosti poměru surovin se to nedá zkazit, spíš přeplácat. Jdu dnes na vepřové v mrkvi s bramborem. Ale mám stařičký notýsek celý upatlaný - na rodinné skvosty.Právě Soňo, nejvíc chutná od maminky.
Soňa Prachfeldová
Málokdy se dívám na pořady o vaření, není to úplně moje parketa, kuchařek mám plno, už jsem rodině řekla stop . A stejně jim chutná, když uvařím, tak jak mě naučila mamka.
Jana Šenbergerová
"Proti gustu žádný dišputát." Pro mě vaří nejlépe ten, kdo vaří co nejméně. Zabíjí nás hlavně "mrtvá" = vařená strava a špatné kombinace potravin. Podrželi jste někdy svou ruku aspoň 5 minut ve vařící vodě? A byla pak ještě použitelná k tomu, k čemu byla určená? Nalili byste do nádrže svého dnešního auta vodu? Možná by to šlo, jenže na to by to auto muselo být stavěné. Do sebe cpeme halabala cokoliv a pak skučíme a divíme se.
Květoslava HOUDKOVÁ
Je divné, že přes to množství vydávaných Kuchařek a pořadů o vaření je stále plno v McDonaldech apod. "lahůdkárnách". Lidi tam jedí hamburgery (smažený polystyrén), další nezdravá předražená jídla - učí to i své děti = čas na vaření zřejmě nemají.
Elena Valeriánová
Pořady o vaření mám ráda, ale vybírám si. Nemusím vidět všechno. Moc se mi líbí Karolína, domácí kuchařka. Už se těším na její novou kuchařku, tu první už mám ve své sbírce. A taky se těším na nový i když zatím jen naťuknutý, počin redakce.
Květoslava HOUDKOVÁ
Na pořady=vaření se v TV už nedívám - už je toho moc. Během života jsem navařila jídel dost - zdravá i nezdravá. Děti mají své rodiny, žijí ve svém a po svém, nic pro ně nevařím. Kuchařky v knihovnách také mají, ale já jim žádné nekupovala. Několik jich mám také, času na vaření i dost, ale: Ve svém věku využívám ty recepty (z paměti i z knížek), které však odpovídají metodě "ŽaVeS" = jsou rychlé a dobré. Volný čas umím využívat pro aktivitu a zájmy. Pana Vaňka znám osobně - se zájmem sleduji i jeho Testy potravin!- velmi poučné, potřebné! 1., 2. a 3. místo si zapisuji a toto sděluji rodinám dětí. Pan Vaněk a sl. Dymáková také vytvořili společný pořad k boji proti Šmejdům: www.stream.cz/peklo na talíři/690572-peklo-na-taliri-smejdi. Kontakt: www.prakul.cz email: vanek@prakul.cz

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%