Vaříme cassoulet

Vaříme cassoulet

27. 11. 2015

Nechtěli byste rodinu a nebo přátele překvapit třeba o vánočních svátcích nějakým neobvyklým receptem? Něčím, co zahřeje vaše útroby a potěší chuťové buňky. Z naší dovolené ve Francii jsem si dovezla recept na pokrm, který se jmenuje Cassoulet (kasulé).


Budete potřebovat:
½ kg velkých bílých fazolí
1 pečená kachna nebo husa, zalitá vlastní šťávou a sádlem
1 kg vepřového (jehněčího) plecka
1 vepřové kolínko (nemusí být)
česneková klobása
slanina, tymián, bobkový list, česnek, sůl, pepř, petrželka
cibule, ½ l bílého vína, rajský protlak, 1 kostku masoxu

1. den
+ pozveme kamarády nebo rodinu, aby nám to pomohli sníst :-)
+ upečeme kachnu nebo husu – jen osolíme a okmínujeme
pečeme ji pomalu, necháme trochu vychladnout, rozporcujeme a necháme ve vlastní šťávě a tuku vychladnout
+ namočíme fazole

2. den
+ nalejeme si tak decku vína na ochutnání :-)
+ namočené fazole uvaříme se zbylým vínem a vodou – tak napůl, nesolíme
slaninu (asi 8 dkg) nakrájíme na kostičky a vyškvaříme, na slanině usmažíme na kostičky nakrájenou cibuli (2 ks), větší kostky vepřového (jehněčího) masa, koleno
2 lžíce protlaku, tymián, bobkový list a uvařené fazole a vaříme dál, dokud není maso měkké
+ rozehřejeme troubu na 150 º C
+ do zapékací mísy dáme upečenou kachnu nebo husu ve vlastní šťávě a tuku, pak masovo-fazolovou směs, klobásu, přidáme jemně nasekaný česnek (dle chuti, ale ne moc, aby to nebylo příliš česnekové), promícháme
+ směs zapékáme 20 minut, pak ji lehce promícháme a znova zapékáme – to opakujeme 5x
+ pak směs ochutnáme, případně přisolíme, okořeníme čerstvě namletým pepřem, posypeme asi 3 lžícemi strouhanky, promícháme a znovu dáme na 20 minut zapéct, hotový pokrm můžeme posypat nasekanou petrželkou
+ podáváme s bagetou

Můj tip:
- prozože moje rodina nerada obírá kosti, upečenou kachnu jsem úspěšně (ale pracně) před zapékáním vykostila
- zapékací mísu s voňavým pokrmem postavte doprostřed stolu, ať si každý vezme podle chuti.

Na fotce je cassoulet vařené v menší dávce – pro dva. Dobrou chuť!

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
To může být moc dobré, tak pro dvacet lidí, ale na neděli mám jen krkovici....Ale naložím ji a bude se taky mlaskat...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.