Máte rádi šumivé víno?
Ilustrační foto: pixabay.com

Máte rádi šumivé víno?

27. 12. 2015

Záměrně jsem napsala v titulku šumivé víno. Všichni říkáme šampaňské, ale šampaňské bychom měli používat jen pro vína z oblasti Champagne ve Francii. O svátcích rádi popíjíme sekt neboli šumivé víno. Většinou při nákupu vybíráme brut anebo demi-sec. To je suché nebo polosuché.

Na jedné ochutnávce vín před svátky jsem se dozvěděla, že nejkvalitnější jsou ta, která jsou vyráběna pouze z jednoho druhu bílého vína - "blanc de blancs". Někdo má rád sladší sekty s ovocnou příchutí a vůní. Dobře víme, že bublinky oxidu uhličitého jsou příčinou toho, že šumivé víno tak krásně perlí. Vznikají při kvašení buď v uzavřené láhvi anebo přímo v tanku. Tehdy se mění cukr v alkohol.

Sekt čili šumivé víno by mělo být chlazené, někdy bývá velké faux pas otevřít láhev. Nejdříve se odstraňuje kovová spona a potom se láhev nakloní do úhlu 45 stupňů a buď špuntový korek volně nazvedneme anebo vystřelíme. Jak říkáváme "střílíme špunty". Sekt je nejlepší nalévat do sklenek, zvané flétna, protože pak vzniká pěkná pěna.

Na zdraví!

víno
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Hejduková
Bublinky si taky ráda dám. a navíc jsem dost vybíravá. I když vína mám raději suchá, tak bublinky zásadně demi sec, pokud možno kvašené v láhvi a jednodruhové a jahody nesmí chybět. Nejlepší, které jsem zatím pila, byla Venuše(kvašeno v lahvích - Mikulovské vinařské závody). Naposledy jsem měla ruské bublinky "zolotoje" a ty teda byly super. A otvírání mi nečiní problém - dlouholetá praxe,jsem "odkojená" vínem(narodila jsem se ve Valticích a vedle ve vsi měli babička s dědou a později moji rodiče vinohrad, takže neznám jen degustaci, ale i to co předchází)
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám ráda náš plzeňský sekt Bohemia - brut. Jinak dávám přednost sektu z Ruska.Přiznám se, že otevírání láhve nechávám vždy na druhých - z důvodu nešikovnosti.
Alena Tollarová
A mít takových bublinek plnou vanu!
Hana Šorejsová
Ivanko, tak to jsme ne tom stejně, také říkám bublinky a také mám nejraději brut.
Libor Farský
Ovšem veškeré ovocné příchutě jsou nemravné, jakož i u některých piv.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%