Štrůdl trochu jinak
FOTO: autorka

Štrůdl trochu jinak

1. 2. 2016

Ve čtvrtek jsme koupili krásná velká jablka, a protože máme rádi štrůdl, tak jsem si řekla, že ho v sobotu upeču. A tak se také stalo. Recept není můj, dostala jsem ho kdysi dávno od jedné starší kolegyně. Zkoušela jsem i jiné recepty, ale pak jsem se vždycky vrátila k tomu svému. Je jednoduchý, rychlý a hrozně dobrý. Milovníkům tradičního taženého štrůdlu se musím přiznat, že jsem ho nikdy ani nevyzkoušela. Tak jdeme na to.

Budeme potřebovat:
250 g hladké mouky; 250 g tuku (já dávám Stellu, ale může být Hera, máslo atd.); 250 g tvarohu ( já dávám plnotučný, ale může být samozřejmě i netučný).

Vše smícháme, vypracujeme těsto a dáme do ledničky na chvíli odležet.

Náplň:
1 kg sladkých jablek (je to přibližně), skořice, cukr krupice, rozpuštěné máslo, rozinky, vlašské ořechy, rumová tresť, strouhanka, žloutek s trochou mléka na potření.

Postup práce:
Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Vezmeme jeden díl a na pomoučeném vále rozválíme placku. Posypeme trochou strouhanky, nastrouháme jablka, rozložíme po celé ploše, přidáme skořici, cukr krupici, rozinky, nasekané ořechy, tresť, opět strouhanku a zakapeme rozpuštěným máslem. Srolujeme a šišku položíme na plech vyložený papírem na pečení. Takto zpracujeme další díly těsta. Potřeme žloutkem s mlékem a pečeme v předehřáté troubě asi 35 – 40 minut. Nakonec upečený štrůdl posypeme moučkovým cukrem.

Já vím, že nikoho z vás nemusím učit péct. Mnozí z vás to určitě umí lépe než já. Škoda, že nemůžete cítit, jak ten štrůdl krásně voní. Není to sice výstavní kousek, ale to mu určitě na chuti neubere. Pokud se rozhodnete vyzkoušet tento recept, přeji dobrou chuť.

recepty
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
S tím tvarohem to bude křehoučké těstíčko paní Naďo.Nepoužívám vůbec rumovou trestˇ,dávám rozinky do rumu jak píše p.Cakl.Když mi zbývá rozdělaný kokos tak,jablka posypu a má to zase jinou chuť.To jen pro inspiraci,zkuste,budete překvapeni výsledkem.
Jana Slavíková
Tohle je výborné těsto, které se dá použít nejen na štrůdl (můj dědeček místo "závin" říkával "svinstvo" - jako že se svinuje). Výborně jsou malé šátečky plněné marmeládou či povidly, dá se použít i na slano - jak štrůdl plněný masem, tak vykrájené tvary posypané solí a kmínem. Děkuju za připomenutí.
Radovan Cakl
Naďo, na štrůdl by mě utáhla snad každá. Jen bych doporučil místo umělé tresti naložit rozinky den předem do rumu. Budou krásně vláčné, během pečení se líh z rumu odpaří, takže mohou i řidiči a děti. A pocukrovat těsně před servírováním. Nezbyl kousek?
Alena Vávrová
Toto těsto znám, velmi dobře se s ním pracuje. Já z něj dělám kromě štrůdle ještě např. ořechové šneky.
ivana kosťunová
Určitě vyzkouším-tvarohové těsto mě láká.
Eva Mužíková
Naďo, mám ráda jednoduché recepty jako tento... hurá, v pátek vyzkouším... nebo ještě dnes ???? *****
Dagmar Bartušková
Naďo, hned bych se do něj s chutí zakousla. Asi bych slupla půl nohavice na posezení. Tu vůni si dovedu "vykouzlit", je u všech štrůdlů téměř stejná, tedy, pokud se nepřipálí!
Helena Hejduková
to je velmi dobrý recept. Dávám máslo ( nejsem totiž přívržencem margarínů) a jako nejlepší tvaroh na toto těsto se mi osvědčil kostka tvaroh polotučný.Osobně si myslím, že je lepší než z lístkového těsta i vzhledem k nutričním hodnotám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.