Červená řepa - zdravá a chutná večeře
FOTO: archiv autora

Červená řepa - zdravá a chutná večeře

20. 2. 2016

Máme rádi červenou řepu. Kdysi jsem ji vařila, ale to trvá dlouhé hodiny (nebo min. hodinu v papíňáku). Asi rok nebo dva zpátky jsem viděla v TV, že se řepa může i upéci a tak ji peču. Nejen, že tento proces trvá o mnoho méně času, ale řepa získá jinou chuť a celý byt je provoněný bylinkami.

Způsob pečení: v alobalu

- řepu očistím (oloupu), umyju a dám do středu alobalu
- pokapu olivovým (nebo jiným) olejem
- dám tymián a osolím, (lze přidat koření dle každého chuti - provensálské třeba)
- zabalím do takové "bomby" a dám péct... 45 - 60 minut podle velikosti řepy.

Peču najednou tak 6 kousků a dělám pak různé varianty.

Minulý týden jsem udělala Carpaccio s kozím sýrem. Bylo to vynikající, dostatečně syté a oba s manželem jsme si moc pochutnali. Vím, že se salátem by to bylo ještě hezčí, ale nám stačila řepa a sýr (ten je kozí s bazalkou).

Tento týden jsme měli  řepu nakrájenou na plátky, uprostřed bylo trochu kysané smetany a navrch posypané opraženými slunečnicovými semínky, malinko jsem si přidala Chia semínek.

Jindy si jen upečenou řepu nakrájíme na tenké plátky a jíme ji místo sladkostí nebo k nějakému jídlu jako přílohu. Máme ji ovšem rádi teplou, takže pokud je připravená předem, dám na minutku do mikrovlnky. Ale nejlepší je čerstvě upečená, právě vyndaná z trouby.

Výborná, lehká a zdravá večeře.

Dobrou chuť Vám přeje Lenka :-)

recepty
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Práglová
Dobrý nápad.Pečenou řepu jsem ještě nejedla.Mám ráda zavařenou-s křenem.Asi zkusím i upéct.
Jitka Valachovičová
Leni, určitě veliká dobrota....nedávno jsem si udělala něco podobného s tvrdým kozím sýrem, polníčkem a balsamicem.
Ladislav Vesecký
Dobrý recept, už jsem i tuto variantu ochutnal a skvělé.
Lenka Hudečková
Já sama jsem řepu jako dítě neměla ráda, ve škole, co nám ji dávali k rizotu, nebyla dobrá, ale naučila mě ji jíst moje první paní tchyně. Dělala domácí, strouhanou s křenem a to byla lahůdka. Od té doby ji mám ráda. Dlouho jsem ji jen vařila, až poslední asi dva roky raději peču. A to je teprve lahoda. Zítra ji zase udělám a už se moc těším :-)
Lidmila Nejedlá
Díky Lenko, vyzkoušíme to.
Elena Valeriánová
Červenou řepu mám taky ráda, peču ji společně s česnekem, nakrájenou na měsíčky, ale ne v alobalu. Peču ji v malém pekáčku. Mám ji ráda i k masu jako příloh. Dělám z řepy i salát s cibulí,zálivka je z medu, olivového oleje a citrónu. Prostě řepa do našeho jídelníčku patří, stejně jako dýně a cukety. Tvůj recept určitě vyzkouším, horší to bude s tím kozím sýrem, já ho mám ráda, ale manžel ne. Budu muset vymyslet pro něj náhradní variantu.
Jarmila Komberec Jakubcová
O pečení řepy čtu poprvé a určitě vyzkouším. mám ji moc ráda, ale nebaví mi ji tak dlouho vařit.
Alena Vávrová
Také mám moc ráda červenou řepu. Dá se koupit již předvařená, dělávám si různé saláty a je výborná s křenem. Pečenou musím teprve vyzkoušet.
Jitka Chodorová
Taky mám ráda červenou řepu,a dokonce jí učím jíst i mého muže, díky Lenko za recept, hodí se.
Marie Seitlová
Řepu mám také moc ráda, tak dík za recept. Já dělám i ze syrové salát. Nastrouhám mrkev, řepu, jablíčko a jen osladím medem a trošku citr. štávy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 51. týden

Advent a vánoční zvyky v Česku i ve světě. To bude tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.