Obědy pro seniory, které prošly testem MF DNES, mají mnoho společného - jsou hodně slané, nadupané energií, ale s vitamíny je to slabší. Kladem jsou velké porce, vystačí klidně i na dvě jídla. V laboratoři, kam redakce jídla z různých koutů republiky dopravila, posuzovali obsah soli, vitamínů, bílkovin, tuků, sacharidů, škrobu, a vlákniny. Zjišťovali také hmotnost pokrmů a jejich energetickou hodnotu.
Druhou částí testu byla degustace pokrmů, na kterou redakce TESTU DNES pozvala ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou a tři odborníky na výživu. Ti posuzovali také týdenní jídelníčky a shodli se na tom, že nejslabším článek obědů jsou polévky.
Jak poznamenala ministryně Michaela Marksová při ochutnávce: "Měla jsem pocit, že jsem se propadla do svých školních let, ať se polévka jmenovala zeleninová nebo zelná, byla v ní minimální stopa po zelenině nebo zelí."
Jak dopadly v testu obědy, které dovážejí seniorům pečovatelské služby či komerční firmy nebo na ně mohou chodit do specializovaných jídelen? Co (ne)chutnalo porotě a co odborníci říkají na složení jídleníčků? To se můžete dozvědět v úterý 23.2. v magazínu TEST DNES.