Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Zdeněk Horenský
26.2.2016 22:13
Přesně tak a před lítačkama bylo vhodnější se dekovat, či chodit vedlejšími uličkami a nepotkat se s nimi. Jejich členové totiž měli možnost kontrolovat i to, zda má voják zelené trencle a ponožky.
Zuzana Pivcová
26.2.2016 13:14
Pokud já vím, tak lítačky byly vojenské hlídky, které kontrolovaly vojáky - na nádraží, ve vlaku, na ulici, v restauraci, jestli jsou na řádně povolené vycházce či odjezdovce, nebo ne?
Zdeněk Horenský
25.2.2016 22:47
Pane Jiří, pokud neznáte lítačku v jiné souvislosti, zřejmě jste byl vlastníkem modré knížky, tedy nevoják. Celostátní výraz.
Alena Várošová
25.2.2016 13:48
Vtipné verše.
Květoslava HOUDKOVÁ
25.2.2016 12:17
Paní Vlaďko - Open Card jsem si nechala zdarma prodloužit = platí mi až do letoš. července - proto jsem se o OP nebo jinou kartičku začala zajímat až nyní. Do 65 r. jsem slevu měla, od 65 let jezdím v Praze zdarma - něco málo jsem doplácela až za hranicí Prahy = na prodlouž. trase MHD k nám. Od 70 r. už mám všechno zdarma ! - plánuji si výlety po celém Středočes.kraji. Vnuk mi před několika roky říkal, že se v tanečních učili kvapík. A moc se smál, když jsem mu řekla, že v mojí "éře tanečních" jsme kvapíku říkali tanec "honem, než se !"
Vladka Steinová
25.2.2016 11:56
Lítačka je krajový, regionální název pro průjem. Průzkumům nevěřím ani výsledným procentům. Přejít z anglického slova OPENCARD na tento název je velmi zarážející až nevhodné. Je to,nebo bude cestovní doklad. Proč si stále bereme špatné příklady odjinud? I když EXEMPLA TRAHUNT....
Libor Farský
25.2.2016 11:53
Pane Horenský, moc se mi líbí, co všechno dokážete vyjádřit ve verších. Stejně jako Evička Mužíková. Máte mé plné souhvězdí 5*. Mimochodem - já ten problém s "lítačkou" důvěrně znám, jen tomu říkám "běhavka".
Vladka Steinová
25.2.2016 11:51
Paní Houdková,kartičku DP Praha, kterou zmiňujete jste ale mohla mít již dávno, od 60 do 65 let se slevou a od 65 let jezdíte zdarma. OP při kontrole neukazujete, jen zmíněnou kartičku, ale není to nic nového pod sluncem. Jsem s pozdravem Vladka
Jiří Libánský
25.2.2016 11:07
Slovo lítačka v jiné souvislosti neznám. Asi krajový výraz.
Jiří Libánský
25.2.2016 11:06
Alespoň je Lítačka české slovo. Anglický název karty, která je určena pro uživatele hovořící výhradně česky byla pitomost.
Načíst starší příspěvky