Soutěž: Moje poprvé - Výkaz
Ilustrační foto: pixabay.com

Soutěž: Moje poprvé - Výkaz

12. 3. 2016

Pokrok nezastavíš a technický pokrok už vůbec ne. Jednoho dne mi na psacím stole v práci přistál počítač. Absolvovala jsem jedno školení, tedy jsem se naučila počítač zapnout a vypnout. Cože? Prý budeme v našem školském komplexu komunikovat jen jeho prostřednictvím. Žádné pobíhání po kabinetech, kancelářích...to udělali mně, člověku, na kterého kontakt a komunikace s lidmi má vliv, jako na Alenku lázně. Tak jsem pracovala: Pokus, omyl, omyl pokus, vypocená tabulka zmizela i s údaji jedním klepnutím, znovu pokus...

Každý rok posílala naše instituce výkaz o žácích, zaměstnancích, prostorách našemu zřizovateli. Tentokrát to muselo být elektronicky. Dělala jsem, co jsem mohla. Vyplňovala kolonky, přiřazovala kódy za domov mládeže, zaměstnance v DM, ve školní kuchyni, kolik vlastních prostor,kolik pronajatých od státní instituce, kolik od soukromé osoby, kolik procent činí pronajatá část vysokoškolské koleje, kolik učebny, tělocvičny, pracovní úvazky...nakonec jsme to kompletovali s kolegou, zástupcem ředitele pro výuku. Za to, co jsme odeslali, bychom hlavou neručili.

Okamžitě sem přijď, slyším z telefonu. V ředitelně už stál kolega s děsem v obličeji. Ředitel, jinak klidný člověk, řval: "Neumíte počítat? Co jste to vyplodili? Připravili jste školu o dva miliony. Kde jste vzali ta hausnumera?! Nemám čas vše po vás kéntrolovat! Nebude na odměny, na osobní platy, nic nevybudujeme,...odebírám vám osobní platy a snížím vám mzdy o procenta na celý rok." Tak pojedeme na ministerstvo, hlesl kolega. Napravíme to. " Vy dva? S vámi se tam nikdo bavit nebude...!"

Styděla jsem se. Nikdy jsem se přeci nemýlila. Tak tohle už nezvládnu, technika mě dohonila! Musím se poohlédnout po jiném zaměstnání. Snad to zvládnu v obchoďáku za kasou. Chodila jsem se ptát do účtárny, o kolik nám snížil ředitel plat. První měsíc nic, druhý nic,,,až mi účetní, byla už v důchodu a vděčná za malou pomoc ode mne, pošeptala: "Nic vám snižovat nebude, pan ředitel tam měl také chybu a škola dostala peníze všechny. Byl na ministerstvu.

Moje sebevědomí zase vyrostlo, bohužel, na chybě někoho jiného. Jsme všichni již v důchodu. Scházíme se jedenkrát měsíčně, je nás už tolik, že bychom mohli založit novou školu včetně kuchyně, DM i úklidu. Vzpomínáme, užíváme spoustu legrace, svěřujeme si pikantní zážitky, ale o naší neschopnosti v začátcích práce s počítači, ani ťuk.

Jaké bylo to vaše „poprvé“? Co vám nejvíce utkvělo v paměti, na jakou událost či činnost, kterou jste dělali prvně, nejraději vzpomínáte Zúčastněte se naší soutěže a napište nám svůj příběh na téma „Poprvé“. Více informací o soutěži najdete zde.

Můj příběh Soutěž - poprvé
Hodnocení:
(4.9 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Lidmilko,já jsem se pár roků před důchodem odmítla účastnit počítačových kurzů.Nechtěla jsem s tím mít nic společného.Ani počítač jsem nechtěla nikdy vlastnit.Ale člověk míní,okolnosti mění.Když byl můj muž v nemocnici,počítač jsem si koupila a za pomocí mladých kamarádek se naučila spoustu věcí.A některé prostě nepotřebuji.Ale jsem ráda,že se toho nebojím.Bez počítače bych neměla ani nového partnera,ani i60.:)papa mm
Zuzana Pivcová
Dovedu si Tě živě představit. Nám dali PC v archivu naštěstí zpočátku jen jako psací stroj na vyřizování badatelské korespondence, kterou jsme ale tiskli a posílali ještě normální poštou. Nikdy jsem neabsolvovala ani nejjednodušší PC kurz. Na všechno jsem se ptala znalejších kolegů. Dnes je veškerá archivní pošta elektronická a v určitém speciálním programu MO, ještě, že já ji nevyřizuji.
Jana Šenbergerová
Když si vzpomenu, jak mě tehdy šéfka naštvala, když si postavila hlavu, že bude zadávat úkoly přes počítač, a proto se musíme všichni s ním naučit pracovat. Dnes jsem jí za to vděčná, i když si občas říkám, že bych mohla čas mařit i zdravějším způsobem. :-) Pěkně jsi to, Lidmilo, napsala.
Naděžda Špásová
Lidmilko, opět hezky napsané vzpomínky. Taky jsem na čtečku a následně na PC koukala jak jojo. Naštěstí mi v té době ještě fungoval mozek, tak jsem se to celkem naučila. No a teď už to zase úspěšně zapomínám. *****
Hana Rypáčková
Myslím, že nás to postihlo všechny. I ten, kdo s prvními počítači/děrovými štítky /přišel do styku a pak s programem Karel a pak Windows. Ale ušetřilo to práce- výkazy, plakáty, výsledky soutěží. Měla jsem k ruce šikovnou mládež a tak jsem se radila a radila.Jenže na hraní nebyl čas....Tak až v důchodu jsem si pořídila PC. A není to bezva kamarád? "Honit červíčka po obrazovce " říkal můj kamarád matematik..
Alena Tollarová
Lidmilo, při čtení mi vytanulo na mysli, jak jsem někdy v roce 1995 přišla domů a brečela, že šéfová chce koupit počítač a to já teda nééé .. dám výpověď ... asi jsem tu lázeňskou kůru potřebovala už tehdá.
Eva Mužíková
Lidmilko, Ty mi mluvíš z duše. Já jsem také tvrdošíjně odmítala práci s počítačem, i když všichni kancelářští a ředitel tuto vymoženost již měli. Dokonce mi jej instalovali do kanceláře -- Ne. Já do těch rozpisů služeb, výkazů, výplat a plánů musím dávat sebe celou, vše jsem psala rukou. Dokonce to po mně pan ředitel přepisoval do počítače sám.. Vydrželo mi to až do odchodu do penze....
Alena Várošová
I já jsem to neměla se svým kamarádem počítačem lehké.Člověk se bál,aby něco neudělal špatně,abych si něco nesmazala a ani jsem mu nevěřila.Moje počítání ručně dělané výkazy byly pro mne rychlejší.No co Lidmilko naděláme,věda je věda i když špoupe nohama děda.Proto se musíme učit celý život.Pěkné popsáno.5*
Elena Valeriánová
Lidmilko, já měla také perné začátky. Na finančním oddělení byl tento zázrak - teda stolní počiítač přkrytý nějakým hadrem už celé dva roky. Pak jsem tam nastoupi!a já a spadla jsem přímo do začínajících změn. Vše se mělo začít dělat přes počítač, výkazy, výplatnice, statistická hlášení. A tehdy mi pomocnou ruku podal sám můj šéf. Naučil mě základy a zbytek, co by samouk, jsem postupně nějak zvládla sama. Někdy to bylo k pláči. Hezký článek Lidmilko, mnohým připomene perné chvilky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%