Poslední kraslice
FOTO: autorka

Poslední kraslice

14. 3. 2016

Předem se omlouvám všem, kdo podobné hračičkování považuje ze zbytečné a ztrátu času a slibuji, že víckrát o kraslicích psát nebudu. 

Těm ostatním, doufám, udělám radost. Běžným způsobem zdobení kraslic je tzv. vosková batika (kraslice v košíčku), kdy se na skořápku postupně nanáší vosk a vajíčko se barví žlutou a červenou, případně dvěma odstíny jedné barvy. Po nanesení poslední barvy se vosk opatrně stírá nahřátým hadříkem. K vzteku je, když díky nekvalitní skořápce poslední barva zflekatí a celá práce přijde vniveč. Vajíčka na obrázku jsme dělaly s dcerou.

Hnědé vajíčko je zdobené tzv. voskovým reliefem. Barevný vosk se nanáší stejným způsobem jako u batiky, ale na skořápce zůstává.

Obháčkované skořápky jsem před lety viděla v nějakém časopise a zkusila je podle popisu na háčkovanou dečku, Melírované příze, které se "soudruhům z NDR povedly", konečně našly uplatnění. Tyhle 4 kousky jsou poslední, které mám, ostatní jsem rozdala. 

Dvě modré kraslice jsou nejstarší, které mám. Jsou po mé babičce z České Třebové, doma jsme je měli, co pamatuji a troufám si tvrdit, že jsou starší než já. 

svátek Velikonoce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Také jsem letos vajíčka jen okošilkovala a svět se nezbořil. I tak jsem si vyhrála dost a dost.
Jana Šenbergerová
Ráda se k vašemu článku vracím. S dcerami jsme dlouhá léta zdobily voskem, chodili na ně kluci z širokého okolí, a to jsme dělaly takové rychlokvašky o velikonoční neděli. Zdobila jsem i slamou a škrabáním. Jedno vajíčko zabralo i několik hodin. Letos přijedou vnučky. Jsem zvědavá, jestli dceru napadne, že bychom mohly zase zdobit. Mám připravené jen smrštovací košilky. Je to rychlé. :-)
Dana Kolářová
Moc hezké kraslice a šikovné ruce.
Olga Štolbová
Také obdivuju a smekám, nejen, že bych to neuměla, ale ani bych neměla tu trpělivost. Krása...*****
Hana Rypáčková
Obdivuji to.Každý tah je stejný...A ty modré- to je vzácnost!
Jana Slavíková
Byla jsem dnes "na výletě" v Globusu. Mají tam letos opravdové kraslice, vrtané, batikované, reliefní i zdobené slámou (to jsem ještě nezkoušela) každou za 99,90. Zkusím spočítat, kolik jsem ušetřila a něco hezkého si za to koupím :-)
Ladislav Vesecký
No,to je krása.
Alena Várošová
Paní Jano,není se zač omlouvat.Je dobře,že jste nám své i po babičce výtvory ukázala.Maminka taky obháčkovává vyfouknutá vejce a rozdává svým známých pořád dokola.Přece před Velikonocemi se to patří,ptakové malé připomenutí,ale moc hezké.
Eva Mužíková
Paní Jano, před každým, kdo dokáže vytvořit jakoukoliv krásu, smekám. Smekám tudíž i před Vámi.....
Jana Šenbergerová
Moc krásné! Musím se podívat po svých "křehkých" pokladech. Článek i ukázka kraslic mě potěšily. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%