Všechny ingredience dáte do mísy, ručně zamícháte a nakonec lehce vmícháte sníh. Litinovou formu beránka mám po mamce a ona ji měla po tátovi - pekařovi. Formu vymažete rozpuštěným máslem a vysypete strouhankou. Peče se při 180 stupních, 45 minut. Pokud nemáte formu beránka, použijte klidně plech, a pokud přidáte jakékoli ovoce s drobenkou, neuděláte chybu.
Ingredience:
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek krystalového cukru + vanilkový cukr či vanilka
1 hrnek mléka
3 vajíčka - z bílků ušlehat sníh
Prášek do pečiva, citronová kůra, rozinky namočené do rumu a citronové štávy, mandle.
Začínám péci na Květnovou neděli a pak každý den upeču jednoho beránka. Máme velkou rodinu a také přátele. Velikonoční beránek je symbolem Beránka božího, jara, mládí, čistoty, dobroty. To pečení miluji. Vůni citronu, vanilky, rumu, uzobávání naložených rozinek, sem tam i lok rumíčku přímo z lahve...:)
Ale víte, na co se těším nejvíce? Na to vyloupnutí beránka z té těžké, žhavé, litinové formy! Mám v tom grif. Většinou se již nespálím. Připomíná mi to znovuzrození neviňátka, děťátka. Beránek má nádherné tělíčko se všemi detaily. Jen mu z rozinek na párátku uděláte očička, pocukrujete, uvážete mašli a fešák může do světa. A až ho budete rozkrajovat třeba vnoučatům, řekněte jim, proč se vlastně slaví Velikonoce. Že to není jenom pomlázka.
Berany, berany duc!