Soutěž o filmový scénář: Sklerotička
Ilustrační foto: pixabay.com

Soutěž o filmový scénář: Sklerotička

19. 4. 2016

Děj se odehrává pouze v jednom bytě. Je tam umělecký pořádek, nepořádek. Občas něco pohozené, u počítače třeba hromádka knih a papírů, jinak celkem útulno. Přes židli připravená nákupní taška, na stole peněženka a lístek se soupisem na nákup.

Postava Eva – starší zmatkářka (později oblečená řekněme v nedopnutém baloňáku, bundě), má brýle, že špatně vidí a má slabší orientaci.

Rekvizity – 1 mobil a 1 přenosný telefon na pevnou linku, 2 brýle (nákupní taška, kabelka, peněženka, lístek, tužka, ostatní dle dalšího popisu)

I.

Eva si bere svrchní oblečení. Chystá se na nákup.

Sklání se k papírku, šátrá po tužce a povídá si pro sebe

Eva (huhlavý monolog):

-Co sem to ještě chtěla? Jó vajíčka, už tam mám poslední.  V kterym letáku to bylo?

Šátrá do hromady se slevovými letáky. Nasazuje si brýle na blízko.

-No bezva – v posledním. Hm, dokonce dvacet procent sleva.

Už se chystá na odchod, když si vzpomene. Výměna brýlí.

-Jo, musim si vzít mobil. Kde ho zase mám?

Začne pobíhat po bytě, nadzvedává hromadu knih, dívá se do polic, kapes, ledničky atd.

Eva (rozčileně):

-Do prčic. Pořád něco hledám. To se nedivim, že nic nestíhám. A zrovna, když tak pospíchám...

Podívá se směrem k telefonu na pevnou linku

-Nedá se nic dělat.

Hrabe v pohozené kabelce, nebo někde hledá, a vytahuje notýsek. Výměna brýlí. Bere do ruky telefon z pevné linky. Čumí do notýsku a vymačkává číslo.

-Kdybych si aspoň pamatovala vlastní číslo.

Zvuk mobilního telefonu se ozve z připravené nákupní tašky.

-Já blbec! Už jsem si ho připravila do tašky.

Vytahuje mobil z tašky a pokládá na polici. Zamačkává telefon na pevnou linku (ne ale na mobilu) a vrací ho do podstavce. Výměna brýlí. Popadne tašku, peněženku a lístek, obouvá se na chodbě a zběžně vychází, zavírá za sebou vchodové dveře.

II.

Otevírají se vchodové dveře a vchází Eva s plnou nákupní taškou. Začíná vytahovat nakoupené věci, když jí padne pohled na polici.

Eva (naštvaně pro sebe)

- Nó jo. Hlavně, že jsem ho tak dlouho hledala.

Vezme mobil do ruky a mžourá brýlemi na dálku do mobilu, jestli jí někdo nevolal.

-NO – a zrovna někdo volal. - Možná zubařka, že nemám chodit. To je pech!

Hází tašku se zbytkem nákupu na židli a mačká zpětně číslo. Poté začne zvonit v pokoji pevná linka.

Eva letí k telefonu celá rozčilená s mobilem u ucha.

- To volá určitě holka, kdy přiletí. Já se zbláznim. Zrovna teď!

Vytáhne telefon z podstavce a aniž by poslouchala, ječí do něj:

-  Báro počkej, já mluvim s mobilem!

Odtáhne trochu telefon od ucha a mluví do (hluchého) mobilu.

-  Prosím vás, asi jste mi před chvílí volali. Moc se omlouvám. Já vám hned zavolám. Teď mám jiný hovor!

Mobil položí někam a přitiskne si přístroj na pevnou linku k uchu.

- Tak už jsem tady. Kdy dorazíte? Haló, Báro, to jsi ty?

Kouká na telefon a zase ho dává k uchu. Mimika údivu.

Znovu si bere mobil a mačká (zpětné) číslo. Za chvíli zase zvoní pevná linka.

Znovu bere pevný telefon s poznámkou

- Asi to tam zase někde nad Amerikou vypadlo a Barča to zkouší znovu -To je ale divnýýý, že vždycky volá, když zrovna začnu …..

Drží oba telefony v obou rukách. Sedne si na židli a zasedne nákup.

Eva (zničeně s oběma telefony před očima)

-Jen blbec si může volat sám sobě. …

Soutěž - scénář
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Povedené, vtipné :-) Já mám naštěstí doma miláčka, tak ho občas musím prosit, ať mě prozvoní...a většinou už je mobil připravený v kapse bundy a proto ho nikde v bytě nemůžu najít :-)
Drahomíra Stínilová
Asi se něco podobného stalo více lidem. Můj příběh je z vlastního života, a to jsem si nevolala jen jednou, ale došlo mi to až napotřetí. Když jsem se dívala asi po měsíci na televizi, nějaký herec podobnou historku vyprávěl o své ženě, ale ta byla mladší.
Libor Farský
Také mi to něco připomíná. Ale co? ......
Olga Štolbová
Jsem na tom hodně podobně , jen nemám pevnou linku, takže nemohu volat sama sobě, ale někdy při hledání mobilu, by se mi ještě jeden mobil hodil. Ale to bych určitě často hledala oba. Líbí...*****
Eva Balúchová
Při přípravě na nákup jako by jste to psala o mě :-)Pěkný!
Alena Várošová
I mě se ten scénář líbí,měla jsem něco podobného v soutěži EU 2014 a dokonce jsem napsala na íčku Můj zážitek roku -Vystoupení na veřejnosti.
Lidmila Nejedlá
Hezké, paní Drahuško. To může být pěkná groteska.
Zuzana Pivcová
Je pravda, že občas jsem také pěkná zapomněnka, ale hezky vtipný scénář bych z toho nestvořila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%