Domácí chléb plný semínek
FOTO: autorka

Domácí chléb plný semínek

18. 5. 2016

Dnes jsem vyzkoušela upéci chleba. V receptu mne zauajlo množství semínek, a to my máme rádi.

Ingredience:

3 a 1/2 hrnku mouky, já jsem použila 2 hrnky celozrnné a 1,5 hladké

1/2 kostičky droždí (21 g)

2 hrnky teplé vody

1 lžička soli

1 lžička tyminánu

1/2 lžičky kmínu

1 hrnek semínek - dala jsem asi 3/4 slunečnicových a 1/4 dýňových

2 lžíce chia semínek

špetka cukru

 

Postup:

Zaděláme kvásek - hrnek teplé vody, špetka cukru a do toho rozmělnit droždí a nechat tak 10 min. na teplém místě vykvasit. Mezitím si pomeleme slunečnicová a dýňová semínka, nechala jsem si část vcelku, máme je rádi. Ale většinu jsem pomlela. Do mísy dáme mouku, všechna semínka, sůl, kmín, tymián a promícháme, pak přidáme kvásek a ještě jeden hrnek teplé vody. Vše řádně promícháme a dáme opět na teplé místo kynout, přikryté pod utěrkou asi na hodinu a půl. (Máme výhodu, že nám ještě topí, takže jsem mísu postavila k topení, které příjemně hřálo).

Po hodině a půl těsto přendáme na pomoučený vál a vytvoříme bochník, který přendáme na pečící papír na plech a ještě asi 15 min. necháme kynout. Nařežeme si nahoře jemně mřížky. Potom potřeme chleba vodou. Pustíme si troubu na 200°C a pak dáme do předehřáté trouby. Pět minut pečeme takto zprudka, potom ještě necelou hodinu na 180°C. Několikrát během pečení potírám vodou.

Aby byl chleba upečený, musí mít krásnou barvu, být popraskaný, špejle suchá a když chleba vyndáme a otočíme, na poklep musíte cítit, že je hotový. Nevím, jak ten zvuk popsat, ale hezky zní na poklep :-).

Dobrou chuť přeje Lenka

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Cecilie Šilhánová
Peču téměř dvě hodiny a prostředek je stále syrový. Opravdu jsem se držela postupu. Často něco dělám dle receptu a občas je z toho pěkná s*racka. Jako v tomto případě.
Jitka Valachovičová
pěkný chlebík, Leni = určitě vyzkouším*****
Lenka Hudečková
Děkuji všem za reakce :-)
Lenka Hudečková
Danuško, i já jsem přidala asi 2 hrsti ovesných vloček, ale zapomněla jsem je sem napsat :-), přidáváme je skoro do všeho, máme moc rádi...semínka a vločky :-)
Květoslava HOUDKOVÁ
Leni, dík - recept předám rodině (mají pekárnu). Já nic semínkového nejím - mám už jen "zbytkový chrup" - celá semínka bych těžko odstraňovala. Ale zkusím menší množství těsta s trochou mletých semínek. Nevytvořím bochník, ale ve tvaru placiček si upeču na grilu (umí to = upeče i koláče, pizzu, cukroví) - snad se mi to podaří.
Danuše Onderková
Lenko pěkné a určitě chutné. Také si peču svůj chléb (s ovesnými vločkami) ale v pekárně. Tento určitě vyzkouším. Dávám 5*
Alena Vávrová
Povedený boží dárek ;-) !
Hana Rypáčková
Tymiánový jsem ještě nepekla.....*****
Jana Šenbergerová
To vypadá dobře. Asi vyzkouším.
Lenka Hudečková
Alenko, je výborný, Jiřík si ho zrovna dává a já měla k snídani... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%