Šneci po francouzsku
FOTO: autorka

Šneci po francouzsku

29. 5. 2016

Možná si někteří z vás řeknou, že jsem se asi zbláznila. Přece nebudeme u nás zavádět francouzské móresy. K napsání této vzpomínky mě přivedl článek ČTK o sběru šneků.

To bylo takhle jednou na jaře. Deštivé počasí, a přesto docela teplo. Na procházku jsme s dětmi vyráželi v holínkách a pláštěnkách. Pod nohama nám sem tam křupaly šnečí ulity. Vraceli jsme se z procházky a proti nám na kole jela, celá mokrá a urousaná,manželova kolegyně z práce. Kbelík měla až po okraj naplněný šneky. Pěkné velké, protože měla na ně takový „měřič“. Hleděla jsem na ni, jako kdybych spadla z višně?

„Na co to máte, pani Ivo, vy jste se dala na francouzskou gastronomii?“ ptám se trošku ironicky, protože vím, že Iva není zrovna vyhlášená kuchařka. Ta se rozesměje na celé kolo. „Ale kdepak, Leničko, já a vaření. Já je vykupuju! A tak jsem šla taky sbírat a vykoupím je sama od sebe,“ směje se.

„A kde je skladujete?“

„Doma, mám na ně takové nádoby s víkem,“ odpovídá vesele a sedá na kolo, aby v začínajícím lijáku byla co nejrychleji doma.
Šnečí story mě přestala zajímat a přemýšlím, co bude k večeři. Šneci v žádném případě.
Na druhý den přišel manžel z práce v poněkud rozjařené náladě. Usmíval se od ucha k uchu. Ptala jsem se ho, co se stalo?

„Iva dnes přišla do práce až po obědě.“

„Proč, utekli ji šneci?“ ptám se trochu zlomyslně.

„Přesně tak,“ praví manžel. „Ty nádoby na šneky měly sice víka, ale to víko masa šneků lehce nadzvedla a přes noc se jich rozlezla větší část po kuchyni, předsíně, všude samé slizké cestičky. Úklid Ivě zabral celé dopoledne, od té doby šneky nevykupovala.

A přidám ještě jednu šnečí historku. 

Moje sestra má dva syny, já syna a dceru. Děti jsme měli po dvou letech od sebe. Její kluci byli starší než moje děti. Když dětem bylo asi 15, 13, 11 a 9 let, rozhodly se jako jeden muž, že si připraví šneky. My se sestrou jsme slabé povahy a nechtěly jsme s tím mít nic společného. Děcka nachytala šneky, ale co s nimi dělala dál, to netuším. Za mnou přišla pro cibuli a vajíčka. Když bylo vše hotovo, přinesly děti pokrm, který připravily na starém vařiči v bývalé kůlně, k nám domů a slavnostně zasedly ke stolování. Pravdou je, že byly velkorysé a pozvaly nás ke stolu. S díky jsme s manželem odmítli. Jen jsem je nenápadně pozorovala. Dnes už ani nevím, jestli tu božskou manu ochutnaly všichni čtyři. Vím jen, že jim prý maso skřípalo mezi zuby. Od té doby se šneci v mé ani sestřině rodině nevaří.

Prý je to sice delikatesa a maso je výborné, ač jsem masožrout, tak než jíst šnečí maso, tak to budu raději vegetarián. Ale tak jak praví klasik: proti gustu žádný dišputát. 

Dobrou chuť, frantíci.

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Ano, potvrzuji, že sběrna přijme jen ty šneky, kteří velikostí souhlasí s "měřičem" (plíšek s dírou - tou šnek nesmí projít (byl by malý). Ale jinak je mi to jedno, žádné "fujtajbly" jíst nemusím, nechodím ani do asijských bufetů, číns.restaurací! Umí okořenit a chutně upravit i ty červy, co jim na tržnicích po mase lezou, nebo maso se "zelenou patinou" v přepravkách ve skladech.
Naděžda Špásová
Vzpomněla jsem si na tvůj článek o šnecích včera, když jsem nasedala do auta. V trávě si velebili 2 takoví vykrmení šneci. Je pravda, že jsem o výkupu šneků před pár lety opravdu slyšela. Ale já je radši nechám žít a když na něj narazím na cestě, tak ho vždycky seberu a dám do trávy, aby se mu něco nestalo. Fakt nekecám. *****
Elena Valeriánová
Věřím, že je to delikatesa. Já ráda ochutnám nová jídla a zvlášť v cizině. V tom problém nemám, ale šneci, to opravdu ne. Tak jako různé kobylky, housenky, brouci. To je pro mne opravdu nepoživatelné.
Dagmar Bartušková
Správně upravení šneci jsou skutečnou lahůdkou. Chodívali jsme na ně do Ambiente Rudý Baron Praha. Výtečný pokrm!
Ladislav Vesecký
Vynikající pokrm, ano jedl jsem. Souhlasím s paní Jakubcovou. Jen pro fajnšmekry. Lepší než, brr - dršťky
Eva Mužíková
Elen, takovou delikatesu si také ráda odpustím..... Jejda, jak tu tak čučím, padl mi pohled na vázu s kyticí kalin... pod ní černé tečky... jasně, byla tam, ohromná zelená housenka, která si svá hovínka odkládala na můj ubrus:))))... Také živočich, kterého zrovna nemusím...
Jarmila Komberec Jakubcová
Elenko už dnes jsem o šnecích psala, že je to velká delikatesa, kterou jsem se naučila jíst ve Francii odkud mám i recept na jejich jedinečnou úpravu.Maso se připravuje ja fáš, uvařené se jemně pomele ochutí kořením a znovu dává do vymytých ulit a tak se podávají u stolu. Přiznám se, že z mojí rodiny to jím jen já .Ostatní členové rodiny nebo přátel sledují co to se mnou udělá. Zatím mi bylo vždy jen dobře. Příprava šneků je trochu náročnější ale výsledek je luxusní jídlo.
Alena Várošová
Eleno,pěkné vyprvění,ale šneky ani náhodou.
Libuše Křapová
Pěkné povídání, Eleno :-) Taky bych šneky jíst nemohla. Prostě si představím šnečka z dětství, jak jsme mu říkali říkanku a nadšeně pozorovali, jak vystrkuje ty své "růžky" a pátrá jimi po okolí. A schválně jsme do něho strkali stéblem, aby se téměř bleskurychle zavinul a postup se mohl opakovat. Měla bych pocit, že ochutnávám kamaráda :-) (Vyjímám ze svých sympatií hnusného hnědého španěla.)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?