Sachrově sladké setkání
FOTO: autor

Sachrově sladké setkání

4. 7. 2016

Jedním z opravdu velkých politiků své doby byl na našem území kníže Metternich. Na jeho dvoře se mimo jiné učil na kuchaře Franz Sacher, jenž na dvoře zmiňovaného knížete přivedl na svět dort, dodnes nesoucí jeho jméno. Máte rádi „sachr“? Pokud ano, tak čtěte dál.

Jedním z opravdu velkých politiků své doby byl na našem území kníže Metternich. Na jeho dvoře se mimo jiné učil na kuchaře Franz Sacher, jenž na dvoře zmiňovaného knížete přivedl na svět dort, dodnes nesoucí jeho jméno. Máte rádi „sachr“? Pokud ano, tak čtěte dál.

Historie vzniku dortu je založena na náhodě. Na tom není nic překvapivého, mnoho skutečných objevů a událostí je vlastně dílem náhody. Připomeňme jen objev penicilínu, byť ve vztahu ke sladké dobrotě jde možná o poněkud nevhodné přirovnání. Ale jen na první pohled. Vědecké pokusy s plísněmi rodu Penicillium (česky název je štětičkovec) začaly už v poslední čtvrtině 19. století. Skotský bakteriolog Alexander Fleming se začal problému věnovat systematicky a v létě roku 1928 si všiml, že u špatně umyté misky kultivovaný vzorek napadla plíseň. Fleming si všiml, že se bakterie kolem plísně nereprodukovaly a … objev byl na světě. Zkrátka náhoda, ale i Flemingova pozornost a zkušenosti.

Leč vraťme se k úloze náhody. Psal se rok 1832, zemřel Johann Wolfgang Goethe a narodil se Gustav Eifell. A světlo světa spatřil dnes už slavný Sachrův dort. Tehdejší výtvor ještě neměl podobu, jak ji známe v dnes. Šestnáctiletý učeň Franz Sacher měl v podstatě nulové pravomoci. Ale byl, samozřejmě náhodou, ve správný čas na správném místě. Náhod je v našem příběhu více. Klemens Wenzel Nepomuk Lothar kníže z Metternich-Winneburgu, vévoda z Portelly a hrabě z Kynžvartu chtěl své hosty překvapit výjimečnou pochoutkou a poslal příkaz svému šéfkuchaři, aby připravil nějakou novou specialitu. Jenže kuchař byl tou dobou nešťastnou náhodou churav a vzkaz byl předáván níž a níž, až se dostal k mladému Franzovi. Ten chopil příležitost za pačesy a stvořil nový typ dortu. Dnes se jedná o jednu z klasických vídeňských kulinářských „klasik“, ale v den svého prvního podání se dort nestal specialitou, jež by okamžitě vyrazila raketově vzhůru. Nicméně knížecí zadání bylo dodrženo. „Hlavně ať se nemusím stydět“, nechal se tehdy prý Metternich slyšet a nikde se neobjevuje žádná zmínka, že by byl kterýkoli z hostů zklamán kvalitou předložených pochutin. Dnes to vypadá, jako by Franz nechtěně složil profesní zkoušku, ostatně následně vařil například v Bratislavě či Budapešti. Jeho syn Eduard později dort vylepšil do podoby jakou ji známe dnes – s čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou.

Není bez zajímavosti, že jakmile se dobrota dostala do povědomí a získala na popularitě, odehrála se právní bitva o název. Originální Sachrův dort totiž mohl být jen jeden, ale pod tímto jménem ho nabízely různé firmy a receptura se lišila. Ve hře byla pověst rodiny Sachrů, jejichž stejnojmenný hotel založený roku 1876, zkrachoval. Vtipné je, že recept na „originálního Sachra“ najdete na internetu a předváděli ho i televizní „kluci v akci“. Ovšem Vídeňané rádi tvrdí, skutečně originální recept je stále ještě tajný.

Mimochodem, víte kdy je ideální den pro vychutnání si této pochoutky? Přece 5. prosince. To je totiž v Rakousku národním dnem Sachrova dortu. Že bychom vyhlásili některý den národním dnem olomouckých tvarůžků, které mimochodem nepochází z Olomouce, ale ze 40 km vzdálených Loštic? Ale možná nečekejte na prosinec, vyrazte do cukrárny hned a dopřejte si dobrotu, která svou kvalitu den co den potvrzuje na mnoha tabulích celého světa. Už takřka dvě století!

 

gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Díky za představení se, Topi Pigulo :-) Řekla bych, že máte hodně zajímavý i dobrodružný život :-)
Eva Krausová
Topi Pigula, to mne zaujalo to "jméno", či přezdívka? Tohle "poučování" je přínosné, člověk toho zase trošku víc ví... Já mám známou, ta dělá skvělé dorty a já tvrdím, že se minula povolání. Tak mne napadlo, že právě o ní se snímky dortíků bych mohla napsat...
Topi Pigula, redakce
Libuše Křapová: Nic se neděje, jsem zvyklý :-) S takovýmto jménem si mě lidi pamatují. Ale abych odpověděl na otázku, tak jsem knihomol, fotograf, učitel fotografie a publicista, který má celoživotní zálibu v cestování a "poučování" sebe či druhých. Proto mě baví psaní... za každým článkem je totiž něco, co jsem musel přečíst a seskládat tak, abych to mohl poslat dál.
Libuše Křapová
Jau, tak to se omlouvám. Já jsem myslela, že si dal někdo takovou přezdívku a schovává se za ni. Omlouvám se za tykání i znevažující poznámku.
Hana Rypáčková
Měla bych znát člověka tohoto jména z akcí Centra ekologické výchovy. Setkávali jsme se v CHKO a myslím , že taky působil na Rýchorech ?? Dortík na fotce je už takový obyčejný- ten minulý byl víc lákající.
Libuše Křapová
Dort bezva, ale Topi Pigulo, kdopak jsi?
Topi Pigula, redakce
Helena Hejduková: Tak to vypadá skutečně luxusně. Věřím, že bych si pochutnal.
Helena Hejduková
Sacher dort mám ve své cukrářské nabídce. každý recept na tento typ dortu je originál, tedy i ten můj. Vycházela jsem z receptu šéfcukrářky restaurace Savoy. Aby dort opravdu byl luxusní, je nutné zachovat základní složení. Těsto korpusu musí obsahovat dostatečné množství kvalitní čokolády, jako tuk je bezpodmínečně máslo. Čokoládová chuť se zvýrazňuje přidáním kakaa. Dobrá vychytávka je více bílků než žloutků a především způsob smíchávání základní směsi z bílky, tam asi ne úplně dokonale Franz Sacher ty bílky vmíchal a tím získal korpus originální konzistenci. Tento dort je navíc i časově náročný, není to žádná rychlovka, chce to dva dny. Otázkou je i čokoládová poleva a úprava meruňkové marmelády, aby vznikla skvělá glazura. Ale snažení stojí zato. Pořídím fotku, protože tento dort budu péct na své narozeniny, což bude již velmi brzy. Jinak tento typ korpusu dělám jako řezy s višňovou marmeládou a pařížským krémem a protože jsem je dělala na přání své mlsné dcery, nazýváme je Barunčiny řezy.
Alena Tollarová
Máme doma haldu Koktejlů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.