Má práce v hotelové kuchyni
Ilustrační foto: pixabay.com

Má práce v hotelové kuchyni

20. 7. 2016

I když se jednomu zdá, že je vše v pohodě, nemusí to tak být. Život prostě tropí hlouposti. Po nástupu do předčasného důchodu se tak nějak situace stabilizovala, finančně jsem na tom byla tak, že jsem vyšla, bydlím v pěkném 1+1 se svým chlupatým miláčkem stafordtkou Pepinou, mám bezva přítele, prima dceru, s kterou jsme super kamarádky. Začala jsem se naplno věnovat i svým koníčkům, no prostě pohodička.

Nebe však nemusí být jen krásně modré, třeba i s červánky nad ránem, ale přijde plískanice, bouřka. Mé podnikání dostalo pěknou trhlinu, byl to přivýdělek k malému důchodu a začalo to jít doslova do kytek, generační problém. Nová vedení ve firmách, pro které jsem pracovala, už mě nějak nechtěla, měla své koně, důchodkyně už neměla proti nim šanci, a já jsem neměla ani chuť a sílu proti tomu bojovat. Mládí vpřed a stáří ať si pomůže. Jedna výpověď za druhou.

No jo a co dál? Najít jinou práci. Ale jakou, vysokoškolský diplom v oboru, který mám, je mi k ničemu a i víc než dvacetileté období jako ekolog taky. Je tam boj, velká konkurence, mladí dravci, schopni čehokoliv. Konec, toto jsem pověsila na hřebík. Umím celkem slušně vařit, pečení a cukrařina je mým koníčkem, a i taky malým přivýdělkem. Proč se nedat tímto směrem. Nemám ale vyuční list na žádný z těchto oborů, ani praxi někde v nějaké provozně. Všude toto požadovali, takže i když toto prakticky zvládám, neměla jsem šanci. Ta ale nastala ve chvíli, když jsem se od jedné své kamarádky dověděla, že v jednom hotelu hledají pomocnou kuchařku. Tak jsem tam napsala. Žádná rychlá odezva však nebyla, tak jsem se pokusila mezitím dělat tiskaře sítotiskového tisku, zakotvila jsem jako pomocná síla v obchodě vietnamského podnikatele. Přežívala jsem.

Pak přišel ale jeden telefon a bylo to tady. Vzali mě, bez vyučáku, bez praxe, bylo mi jasné, že to nebude až tak jednoduché, úklid, mytí nádobí, pomocné práce. Vzala jsem to a nevzdala jsem to, není všem dnům konec, postupně se určitě se svými znalosti a umem prosadím. Nastoupila jsem do práce v pátek třináctého, nejsem pověrčivá, ale byl to můj osudový den. Dostala jsem na starost studenou kuchyň, se staženým zadkem jsem to zvládla a byla velmi kladná odezva. Druhý den zase svatba, opět studená kuchyň a zase super. Idylka to ale nebyla, došlo mi, že se budu muset hodně učit. Zvládnout trošku jiné přístroje, než mám doma a na co jsem zvyklá. Učení za pochodu.

Jsem ale sveřepá. Postupně se učím zvládat zařízení kuchyně, koukám, jak se co vaří, jak co funguje, pravda, setkávám se i trošku s despektem, ale to se musí zkousnout. A jak jsem na tom po dvou měsících? Přímo super. Mám pod kontrolou úklid, sklady potravin. Dostala jsem se na pozici "šéfové" studené kuchyně. A velmi dobré úspěchy mám v pečení a cukrařině a získala jsem pozici cukrářky hotelu. Je to až neuvěřitelný start, ale je za tím pokora, udělat práci, která je i fyzicky náročná, ne až tak atraktivní, ale mě to baví.

Všude je chleba o dvou kůrkách, jde o to, zda ta horší se dá zkousnout. Tady určitě ano. V pečení už mám volnou ruku, studená kuchyň je v mé režii. Co se týká vaření, drobnými krůčky taky posunuji dál. Když se chce, všechno jde. Zvládám to dobře, šichty jsou 14 až 16 hodin v rytmu krátký a dlouhý. Ve volných dnech si to užívám s Pepinou a přítelem.

Opět se mi potvrdilo, že špatné je i pro něco dobré, aneb co Tě nezabije, to Tě posílí. Nemám bohužel moc fotek, co jsem dělala, tak aspoň ukázka mých obložených mís. Teď budu péct i dorty a to snad vyfotím a " pochlubím se ".

Co na závěr napsat? Existenční problém vyřešen, navíc prací, která mě baví.

 

 

 

práce
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Štolbová
Heleno, gratuluju. Povídání zajímavé, mísy senzační. Jen víc takových šikovných "bab". A fotky dortíků také někdy zveřejni. Fandím...*****
Eva Krausová
Helen, jste šikulka a bojovnice. Tak ať se Vám daří i nadále.
Naděžda Špásová
No, Heleno, hned bych si dala. Mísy vypadají moc hezky. Přeji vám, ať vám váš elán vydrží ještě hodně dlouho. *****
Jana Šenbergerová
Pěkné! Určitě se pochlubte. Ať se vám daří.
Hana Šimková
Paní Heleno jste opravdu pozoruhodná a ty mísy jsou krásné.
Věra Lišková
Líbí se mi Váš přístup k životu, odhodlání a pevná vůle. Článek by si měli přečíst i mladí lidé. Studené mísy vypadají lákavě, dostávám na ně chuť, ač jsem po obědě.
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Heleno, Jste příkladem toho že člověk v každém věku je schopen se učit novým věcem. Líbí se mi váš optimismus a chut dělat nové věci. Studené mísy jsou velmi pěkné, okamžitě bych z nich ochutnala dobrůtky. Přeji vám hodně sil do další práce a hlavně vám přeji pevné zdraví. Pište dál, příběh je moc pěkný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%