Ludvík Vaculík, muž, který přispěl ke svobodě naší země
FOTO: Mercy pro Wikimedia Commons

Ludvík Vaculík, muž, který přispěl ke svobodě naší země

28. 7. 2016

Prozaik, fejetonista, autor významného dokumentu pražského jara z r.1968 - manifestu Dva tisíce slov a zakladatel samizdatové edice Petice pan Ludvík Vaculík by se 23.7.2016 dožil 90 let.

Publikovat začal již v polovině 50. let minulého století. Za jeho vstup do literatury je považován autobiografický román Sekyra z poloviny 60.let 20.století. Od r. 1965 pracoval v redakci Literárních listů (později jen Listy) až do jejich zákazu v r. 1969.

Ve své literární činnosti se mj. zaměřil na fejetony, které díky jeho  tvorbě patří k nejpozoruhodnějším jevům současné české literatury a bývají právem srovnávány s fejetony Karla Čapka. Spolku s B.Hrabalem je L.Vaculík považován za pokračovatele  Franze Kafky.

Měl vytříbený styl psaní, mluvený spád řeči, nechyběla mu poetičnost, vtip a smích.

Na impuls skupiny vědeckých pracovníků ČSAV - (prof.Otto Wichterle-vědec a vynálezce kontaktních čoček, Jan Brod-lékař, zakladatel nefrologie, Miroslav Holub-lékař, imunolog, Otakar Poupa-lékař, kardilolog a patolog), sepsal v r. 1968 manifest Dva tisíce slov.

Manifest  vyšel 27.6.1968 v Literárních listech v denících Práce, Mladá fronta a Zemědělské noviny. V 70.létech 20.st., v době tzv. normalizace, byli mnozí  lidé za projev souhlasu s tímto dokumentem perzekuováni.

Z jeho tvorby osobně považuji za dobrá díla Český snář, Říp nevyhořel, Stará dáma se baví, Srpnový rok a Hodiny klavíru.

V r.1996 mu byl za zásluhy o rozvoj demokracie našeho státu udělen řád T.G.Masaryka III.stupně, v r. 1997 získal cenu za literaturu E.M.Remarqua, r. 2002 cenu K.Čapka a v r. 2011 cenu Ferdinanda Peroutky.

V r. 2008 mu byla udělena Státní cena za literaturu s přihlédnutím k próze Hodiny klavíru.

Ludvík Vaculík zemřel 6. června 2015.

"Pravím, že normální a zdravý člověk nepíše, ale psaní je jediný způsob, jak může zvítězit nad něčím, nad čím ve skutečnosti nemůže" (citát - Hodiny klavíru).

osobnosti spisovatelé
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Borecký
Sdílím názor Jarmily na knižním veletrhu mi podepsal knížku se svými oblíbenými písněmi a CDčkem . Ogar moravský rád zpíval, to se mi na něm taky líbilo.
Jarmila Komberec Jakubcová
L.Vaculíka považuji za jednoho z nejleopších literátů naší doby a to nejen k jho tvorbě ale také k životnímu postoji a jeho zásluze o demokracii v naší zemi. Děkuji Vladko za připomenutí tohoto skvělého člověka.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%