Vůně a chutě nedělní

Vůně a chutě nedělní

5. 8. 2012

Všichni jste si někdy určitě všimli, že naše zážitky mají něco společného s vůněmi, popřípadě chutěmi. Malé děti nám voní svou čerstvostí a nevinností, pudry a mastičkami, pomineme-li základní lidské potřeby, kdy většinou muži utíkají od svých prvorozených synů a milovaných dcer a rádi nechají tyto činnosti na matkách, které je taky statečně a s láskou vykonávají.

To všechno je ale teprve začátek, přijdou školní léta, takový prvňáček vzpomíná na právě nalakovanou školní lavici, jejíž vůně se mísí s novou aktovkou, vůní sešitů a krásně ořezaných pastelek, po celou dobu školní docházky ho budou tyto vůně doprovázet a s chutí maminčiných svačin utvoří celek, který bude víceméně tím příjemnějším, co v lavicích leckterý kluk či holčička zažijí. Léty se budou vůně a chutě pomalu měnit, tak, jak nám čas dovolí. Na konci povinných školních let leckterý žáček začne rozlišovat další vůně a chutě, co život přináší. Na jaře začne více vnímat vůně jarních květů a také ladné tvary svých spolužaček. Okusí chuť cigarety a taky chuť prvního polibku, vypije své první pivo a je jen na něm, kterou chuť a vůni si vybere za  svou.

Netuší, na jaké stojí křižovatce, no přejme mu hodně štěstí. Pak přijde raný čas dospělosti, kdy nám chutná a voní skoro všechno, nejkrásnější čas našeho života. Jednoho omámí vůně benzinu, další touží po růžích, jiný miluje dobrý vonící pokrm, ten touží po vůni opačného pohlaví, tomu chutná sport a všichni touží po penězích, protože za peníze si může mnoho vůní i chutí koupit.

Já vzpomínám na neděle mého dětství a mládí, kouzelné chvíle, kdy jediný volný den v týdnu nabízel tolik chutí a vůní, klidná snídaně s vůní kakaa a vánočky, chuť pomoci mamince s obědem, který byl rodinnou tradicí a nikdy nezklamal svou chutí, po obědě malá siesta s knihou a pak chuť na moučník, vonící bábovka nebo jiná maminčina dobrota podpořila chuť na procházku, která nás vedla cestou do přírody kolem cukrárny, ze které voněla káva a hlavně vanilková zmrzlina, kterou jsme s chutí nabírali lžičkou - lopatičkou, která k tomuto rituálu právem patřila.

Na prahu své dospělosti jsem poznala jednoho mladého muže, voněl po dobrém krému, chutnal mu sport, voněla jsem mu já a to způsobilo, že jsem za pár let pudrovala prdílky našich dětí a mazala vonícími krémy, teď mě chutná být babičkou a moji čtyři vnuci jsou pro mě ty největší voničky, chutná i voní jim sport, chutná jim moje svíčková a je úplně jedno, jestli je všední den nebo neděle!

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Chodorová
Děkuji všem.
Nina Šachová
Jitko,fakt kouzelně napsáno. I v mém životě zůstává jedna nádherná vůně, vůně ambry mojí maminky. Celý život používala jen tuhle vůni a dodnes jí čichám z pár schovaných kousků jejích věcí. Vůně jsou úžasné, přesto já vzpomínky vyvolám hudbou a písničkami. Ty ve mně evokují situace, stavy a momenty doby dávno a dávno minulé.
Jiří Libánský
To jste moc hezky napsala.
Růžena Antlová
Vlastně máte pravdu životem nás provázejí vůně všeho a my je vnímáme každý má vzpomínku uchovanou .Třeba vůně melty s kapkou mléka a v ní nadrobený suchý chléb s pohlazením maminky na takovou vůni se nedá zapomenout.
Zuzana Pivcová
Pravda dokonalá i v přeneseném smyslu, něco nám nevoní, nejde pod nos, nemůžeme to ani cítit, nepřijdeme tomu na chuť, a naopak. Je fajn, že jste to tu s osobním zapojením v závěru všechno takhle hezky shrnula.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%